artikel

Verlangen

bouwbreed

Vlak na de val van de muur liep ik als middelbare scholier door een desolaat, oostblokgrauw Berlijn.

Vorige week fietste ik in de stralende zon door een Duitse hoofdstad vol dynamiek: het contrast kon niet groter zijn. De Potsdammerplatz en Unter den Linden zijn ingrijpend veranderd, het geheel vernieuwde Museuminsel nadert zijn voltooiing, midden in de stad reconstrueert men in vers beton een barok stadspaleis en ook in de buitenwijken is nog volop bouwbedrijvigheid. Een stedenbouwkundige operatie van deze omvang, duur en kwaliteit suggereert een bevestiging van onze clichébeelden van de Duitsers; gründlich, pünktlich en gestructureerd.

In de Nederlandse bouwpraktijk verlang je geregeld naar wat meer van deze nauw samenhangende eigenschappen. Veel tijd en kwaliteit gaat bij ons bijvoorbeeld verloren aan discussies over vertragingen, alternatieven en meerkosten. Hierbij focussen we echter vooral op symptomen en niet op oorzaken: een haperende voorbereiding en een gebrekkige planning. In een tijd waarin specialisatie en ketensamenwerking hoogtij vieren, is een reëel en doorwrocht tijdschema met een helder kritiek pad van evident belang. Daarin is ook ruimte nodig voor zaken als gegevensverwerving, onderlinge afstemming, toets- en controleperiodes, inkoopmomenten en uitvoeringsafhankelijkheden. In de praktijk bestaan echter vaak alleen globale overall-schema’s en slechts iets gedetailleerdere zeswekenplanningen. Deze lopen zo al snel op de feiten vooruit. Op de bouw is uiteindelijk nogal eens behoorlijk wat improvisatie nodig voor ad hoc-oplossingen, met de bekende gevolgen voor kwaliteit en vanzelfsprekend hoge faalkosten.

Toch loopt ook de Duitse planningsmachine wel eens grandioos vast. De transformatie van het oude DDR-vliegveld Berlin-Schönefeld tot Berlin-Brandenburg is een gênante opeenvolging van blunders, tegenvallers en vertragingen. Waar de voorziene opening in 2013 zou plaatsvinden, is de luchthaven op zijn vroegst in 2018 operationeel. Misschien is daar nu juist behoefte aan wat meer flexibiliteit en improvisatievermogen uit Nederland.

Reageer op dit artikel