artikel

Tesla mikt op een plek in de meterkast

bouwbreed

Tesla mikt op een plek in  de meterkast

Met de Powerwall mikt autofabrikant Tesla op een plekje in de meterkast. Huishoudens kunnen de stroom die ze opwekken met eigen zonnepanelen daarin opslaan en gebruiken wanneer het hen uitkomt.

Vrijdag lanceerde Tesla-directeur Elon Musk in Californië zijn batterij voor thuisopslag van stroom. Geruchten over de batterij voor huis-tuin-en-keukengebruik gonsden al een tijdje, maar nu vond de officiële presentatie plaats en werden de specificaties onthuld. Tesla levert twee typen Powerwalls, een met een vermogen van 7 kWh en een van 10 kWh. Daarmee kunnen de meeste huishoudens volgens het bedrijf goed uit de voeten. Een koelkast gebruikt dagelijks zo’n 0,2 kWh, een platte televisie 0,1 kWH. Maar een wasmachine (2,3 kWh per wasbeurt) of een droger (3,3 kWh) doen een groter beroep op de opslagcapaciteit.

Grote stroomverbruikers kunnen natuurlijk meerdere batterijen installeren en koppelen. De prijzen van de twee varianten Powerwalls zijn respectievelijk 3000 en 3500 dollar, zonder installatie en omvormer. De toegepaste lithium-ion technologie is geïnspireerd op die van de batterijen in de elektrische auto’s van Tesla, die ondanks hun fikse aanschafprijs snel aan populariteit winnen.

Door de batterijen te koppelen aan het stroomnet kunnen particulieren volgens Musk en consorten optimaal gebruikmaken van de momenten dat de stroomprijs laag is. Maar een toepassing die meer voor de hand ligt is koppeling aan de eigen zonnecellen of windmolen. Zo kan de stroom die overdag wordt opgewekt ‘s avonds worden gebruikt zonder ingewikkelde salderingsconstructies met terugleververgoedingen waar energiebedrijven en overheden steeds meer vanaf willen. De batterij is door Tesla ondergebracht in een bescheiden behuizing van 130 bij 86 bij 18 centimeter. Hij heeft daardoor nog het meest weg van een platte cv-ketel. Hij kan niet alleen binnen, maar ook buiten tegen de muur worden gemonteerd.

Aan het eind van de zomer worden de eerste batterijen geleverd in de Verenigde Staten. De fabrikant biedt tien jaar garantie. Musk sprak bij de lancering de verwachting uit dat de Powerwall binnen een paar jaar net zo’n standaard verschijning is in huizen als een cv-ketel of vaatwasmachine. Voor bedrijfsmatige toepassing lanceerde Tesla vrijdag grotere exemplaren onder de naam Powerpack. Die hebben vermogens vanaf 100 kWh en stellen bedrijven in staat zelf een grote piekvraag op te vangen of zorgen voor de benodigde back up-capaciteit als de netstroom uitvalt.

Video: Tesla Powerwall 

Bron: WIRED.

Reageer op dit artikel