artikel

Ingezonden: Duurzame beton is onzin, laat u niets wijsmaken

bouwbreed

Vorige week werd Stefan van Uffelen in NRC Handelsblad geportretteerd. Hij heeft het over duurzaam beton. Dat bestaat niet. Net zoals duurzaam hout niet bestaat.

Als door houtgebruik de amazone sneller verdwijnt dan aangroeit (of bossen niet herplant worden), is er on-duurzaam gebruik van hout. Duurzame materialen bestaan niet, het is het gebruik dat bepaalt of er duurzaam mee omgegaan wordt. In de zin van de milieubelasting, die er altijd is, wordt die gecompenseerd over de levensduur van het gebruik. Bovendien, beton, dat een aanzienlijke milieubelasting heeft, wordt vaak gebruikt voor toepassingen waar een minder belastend materiaal mogelijk was geweest.

Verwaterd

Overigens treft ook journalisten blaam. Wanneer leren journalisten eens door zulke claims heen te prikken? Okee, het begrip duurzaam is verwaterd door alle connotaties die eraan worden gegeven, maar zelfs in de betekenis van ‘goed’ bestaan materialen niet. Ze zijn slechts. Ze hebben bepaalde eigenschappen die voor bepaalde toepassingen bruikbaar zijn. Beter zou het zijn het woord volhoudbaar te gaan gebruiken. En is ons houtgebruik momenteel volhoudbaar? Of beton? Bij lange na niet. Dus.

Hij wil ook een keurmerk voor beton starten, zoals FSC dat voor hout is, lees ik in een eerder artikel in Cobouw (‘Grote doorbraak van groen beton staat voor de deur’), en hij had het toen nog over groen beton. Maar waarvoor staat zo’n keurmerk? Dat ze alle energie gestopt in beton zullen terugwinnen door middel van zonne-energie? Want dat is waar het FSC-keurmerk (met al zijn haken en ogen) voor staat: terugplanten van bomen, en groeien op basis van zonne-energie. Dus moet ook de klinker hersteld en de energie erin gestoken teruggewonnen worden uit zonne-energie. Of gelijk met zonne-energie produceren natuurlijk.

Geframed

Een CSC-keurmerk vergelijkbaar aan of te vergelijken met FSC is flauwekul natuurlijk. Dat is weer gevaarlijk manipuleren van het beeld over materialen in de maatschappij. Het wordt geframed, wij van WC Eend etcetera, en iedereen trapt erin.

Werkte van Uffelen niet voor Breeam NL? Precies, en als ze daar zo dus over materialen denken, weet je precies wat je van die tool kan verwachten. En van Uffelen heeft er een nieuwe baan aan te danken. Want hij weet precies hoe hij moet lobbyen en waar de zwakke plekken in de tool zitten.

Maar nogmaals, duurzaam beton bestaat niet, en laat u niets wijsmaken.

Ronald Rovers, SBS Consultancy, Waalre

Reageer op dit artikel