artikel

Blog: Negatieve associaties bij beton

bouwbreed

Blog: Negatieve associaties bij beton

Dat beton het meest toegepaste bouwmateriaal is, mag enige verwondering wekken als we kijken welke associaties het oproept.

Vraag het betonmensen en ze prijzen enthousiast hun waar aan. Misschien kunnen ze eens nieuwe uitdrukkingen of spreekwoorden gaan bedenken waarin ook de heilzame werking van beton voor het voetlicht komt. Want wie die tot nu toe probeert te vinden, kan zoeken tot hij een ons weegt.

Negatieve associaties daarentegen, zijn er te over. Stort de maffia, volgens het cliché, zijn slachtoffers in beton? Of gaan die eventueel met een blok beton aan het been de plomp in? Zeker, en niet met een stuk natuursteen, lood of staal. Materialen die blijkbaar minder de gevoelens oproepen die nodig zijn voor het beoogde macabere beeld.

Overigens, lang voor de leeftijd waarop zware misdaad een denkbare keus wordt, heeft Jantje Beton het al slecht getroffen. Zijn naam zegt meer over de stedelijke ontwikkeling dan tien gemeentelijke rapporten: Jan wil je redden uit de omgeving waarnaar hij is genoemd. Tenzij je van beton bent natuurlijk, oftewel hard en gevoelloos.

Als het over voedsel gaat, hetzelfde laken een pak. Ligt het als beton op de maag, dat is het geen succes.

Met een baksteen in de maag daarentegen kun je gerust geboren zijn. Jaren kan hij er zelfs blijven, zonder enig probleem. Ooit bouw je er je eigen huis mee. Ben je ook uit het goede hout gesneden, dan zit het helemaal snor. Een loden last minder fraai maar er valt mee te leven. Mannen van staal, die worden gewaardeerd. Een automerk dat gestaalde perfectie belooft, bedoelt: beter vind je niet. Als betonsector zou je jaloers worden op de positievere associaties die andere materialen oproepen.

De negatieve kijk op beton strekt verder dan zegswijzen waarin beton is gebruikt als metafoor voor iets anders. Denk alleen al aan wijken in grote steden (zie ook Jantje Beton) waarom zo vaak wat te doen is. Volgens verschillende beschrijvingen gaan die ernstig gebukt onder de letterlijke aanwezigheid van beton. Grootstedelijk wonen in appartementengebouwen met uitzicht, relatief ruim, licht en ook nog betaalbaar? Nee, grauw, troosteloos en kil, zijn woorden die klinken. Beton als zondebok. Een andere conclusie dringt zich op. Haat is maar al te vaak substituut voor liefde. Mensen houden wel degelijk van beton.

Bart Mullink, verslaggever Economie bij Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via b.mullink@cobouw.nl of op Twitter via @MullinkBart

Reageer op dit artikel