artikel

Blog: Investeringsbeslissing

bouwbreed

Blog: Investeringsbeslissing

Horendol word je er van. Denk je net te weten wat de politiek wil, veranderen de politici weer van gedachte. Neem bijvoorbeeld het standpunt van de PvdA over boring naar schaliegas.

In mei 2013 liet de partij een ferm neen horen. In juni 2014 was het ja, mits veilig en schoon. Daarbij liet kernfysicus Diederik Samsom weten dat hij als ingenieur weet dat het schoon en veilig kan. Op 3 december liet dezelfde Samsom om 14.00 uur weten dat het neen was en om 18.00 uur dat het ja mits veilig en schoon is geworden. Op basis daarvan moet je dan als bedrijf je investeringsstrategie baseren. Ik wens de betrokken directeur heel veel succes.

Als u nu denkt dat dit een incident is, dan heeft u het mis. In het verleden zijn er bedrijven omgevallen omdat ze geloofden wat politici zwart op wit hebben gezet. Ik herinner me een bedrijf dat zich bezighield met het schoonmaken van baggerspecie waardoor het niet gestort behoefde te worden in dure depots. Het kan nog zo zwart op wit staan, woorden verbleken als de rekening gepresenteerd gaat worden. Toen waren depots ineens de ultieme oplossing van het baggerslib-probleem. Het bedrijf bestaat dus ook niet meer met alle verdriet van dien. En dan de politiek maar roepen dat we veel innovatiever moeten zijn. De domoren.

Gelukkig naakt het moment dat ons land verlost wordt van dit kabinet, het slechtste sinds 1848. Tenminste, als we de Telegraaf mogen geloven. Die meldde dat Diederik Samsom overspannen is. Neem daarnaast enkele zaken waar VVD en PvdA gans anders over denken en het zaad voor een bedrijfsongeval zoals de val van een kabinet in het politieke jargon wordt genoemd, is driftig aan het ontkiemen. Als Rutte nog iets over heeft voor het land en deszelven belastingbetalers, dan schiet hij op met vallen. Dan kunnen de Tweede Kamerverkiezingen gelijktijdig met die voor de Provinciale Staten worden gehouden. Dat scheelt een paar miljoen euro.

Voor één ding is het jammer. De grote liberale leider Alexander Pechtold grijpt dan naast zijn plan voor schone scholen. Daar wil hij wel 100 miljoen in steken van de bijna 300 miljoen in nu nog steeds in het Energiebesparingsfonds zit. Dat is jammer voor de bouw maar wellicht dat Blok dat geld ook in demissionaire staat daaraan kan besteden. Hoe het ook zij, ik zou er nu geen investeringsbeslissing op willen nemen.

Ferry Heijbrock, journalist

Reageer op dit artikel