artikel

TU Delft werkt aan innovatieakkoord bouw

bouwbreed

Naar Engels voorbeeld werkt de TU Delft aan een innovatieakkoord bouw. Dat zei Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de TU Delft gisteren in Zoetermeer.

Vandaag volgt er een gesprek met Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en Cencobouw, koepelorganisatie van verschillende brancheverenigingen in de bouw.

Van den Berg constateert dat veel rapporten over innovatie veelal in bureaulades belanden. Het is tijd voor concrete acties, gekoppeld aan concrete doelstellingen, vastgelegd in een innovatieakkoord, riep hij op.

Een van de afspraken zou kunnen luiden dat de helft van alle nieuwbouwwoningen energie moet opwekken in plaats van verbruiken. Ook aan het verplicht halveren van de bouwtijd wordt nagedacht.

De topman van TU Delft drong verder aan op een Nationaal Kenniscentrum voor Bouwinnovatie. Van den Berg deed zijn uitspraken in het Bouwhuis van Bouwend Nederland in het kader van de oplevering van de actieagenda bouw, een tijdelijk initiatief dat innovatie in de bouw op gang moest zien te brengen. De (deel)resultaten van dat programma werden gisteren symbolisch overgedragen aan Verhagen. Hij benadrukte dat het hier niet ophoudt: “Nu moeten we doorpakken.”

De actieagenda bouw is de opvolger van het Bouwteam dat oud-minister Spies lanceerde.

Reageer op dit artikel