artikel

Wees jezelf

bouwbreed

Wees jezelf

Op Twitter volg ik onder meer @KeepCalm-Tweets. Laatst kwam er weer een mooie tweet voorbij om even wat langer bij stil te staan: “Don’t change yourself to make someone love you. Be yourself and let the right one fall for you.”

Deze waarheid kun je op allerlei niveaus toepassen. Natuurlijk in de liefde, zoals de uitspraak vast bedoeld is. Maar ook op je werk: wees jezelf, ga uit van je sterke punten en zoek de baan die daarbij past. Als je huidige baan te veel schuurt, als je er te veel voor moet veranderen aan wie je bent, dan zit je niet op de goede plek. Je kunt het ook nog een niveau optillen: naar de organisatie. Ben je als ondernemer bezig met de dingen waar je goed in bent? Of pas je je steeds aan, omdat je de orderportefeuille vol moet hebben? Ik zie beide bewegingen. Voor de een is de overlevingsstrategie zo veel mogelijk opdrachten binnen halen om het bedrijf aan de gang te houden. Met de hoop dat de markt binnenkort weer aantrekt, en de verliezen goed gemaakt kunnen worden. Alle opdrachten die maar een beetje passen worden binnengesleept, en met hangen en wurgen worden projecten opgeleverd.

De tegenovergestelde overlevingsstrategie: kiezen waar je als bedrijf echt goed in bent, daarop focussen en dat verder uitbouwen. Bij die keuze wordt kwaliteit boven kwantiteit gezet. Dat levert best lastige periodes op, waarin de kost voor de baat uit gaat. Maar als de organisatie eenmaal goed ingericht is, levert het duurzame groei op. Je snapt dat deze laatste strategie door mij van harte wordt aanbevolen. Het levert leuker werk en blijere mensen op, en daardoor betere projecten met meer ruimte voor vernieuwing. Wees jezelf, op alle niveaus.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel