artikel

Faillissementsfraude

bouwbreed

Faillissementsfraude

Ik erger mij in toenemende mate aan de valse concurrentie die tegenwoordig door faillissementsfraude ontstaat. Er zijn namelijk ondernemers die met het grootste gemak hun faillissement aanvragen om de volgende dag vrolijk door te starten. Verlost van lastige schuldeisers en zonder ontslagvergoedingen te hoeven betalen. aan hun overtollige medewerkers.

Ik erger mij in toenemende mate aan de valse concurrentie die tegenwoordig door faillissementsfraude ontstaat. Er zijn namelijk ondernemers die met het grootste gemak hun faillissement aanvragen om de volgende dag vrolijk door te starten. Verlost van lastige schuldeisers en zonder ontslagvergoedingen te hoeven betalen. aan hun overtollige medewerkers.

Natuurlijk, het feit dat ondernemers faillissement aanvragen omdat ze financieel geen uitweg meer zien, is niet frauduleus. En het is op zich ook niet frauduleus als zij de volgende dag onder nagenoeg dezelfde naam doorstarten. Maatschappelijk gezien misschien zelfs wel de minst slechte oplossing omdat een gedeelte van het personeel aan het werk blijft. Overigens niet zelden onder slechtere voorwaarden. Er zijn helaas ook veel voorbeelden van ondernemers die voor het faillissement nog snel zoveel mogelijk activa wegsluizen. De curator treft dan een lege boedel en een ondeugdelijke administratie aan. De maatschappij, leveranciers en onderaannemers betalen vervolgens de rekening.

Stuitend is natuurlijk wel dat we deze laatste bedrijven in competities weer tegenkomen. Zij hebben dan een uitgeklede organisatie, en dus minimale kosten. Daar moeten wij dan tegen concurreren. Helaas nemen opdrachtgevers dit niet of nauwelijks mee in hun selectiecriteria. Mijn hoop is daarom gevestigd op de strafbaarstelling van overtreding van de administratieplicht bij een faillissement. Twee jaar cel kan men daarvoor krijgen. Ook de herijking van de Faillissementswet en het strafbaar stellen van frauduleus handelen in situaties waarbij een bedrijf in ernstig financiële problemen komt zonder dat een faillissement volgt, juich ik van harte toe. Het zijn namelijk goede stappen op weg naar een eerlijkere concurrentie.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Groep

Reageer op dit artikel