artikel

In het begin

bouwbreed

Niet lang geleden heb ik de film A l’origin gezien. Een aanrader. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in de bouwwereld. Een oplichter geeft mensen uit een klein dorp hoop door een stilgelegd bouwproject weer op te starten. De film toont een bouwproces met daarin elke vorm van wat […]

Niet lang geleden heb ik de film A l’origin gezien. Een aanrader. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in de bouwwereld. Een oplichter geeft mensen uit een klein dorp hoop door een stilgelegd bouwproject weer op te starten. De film toont een bouwproces met daarin elke vorm van wat wij tegenwoordig als verwerpelijk gedrag beschouwen. Omkoping, het afwezig zijn van enige interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, een ongekwalificeerde aannemer, het ontbreken van nut en noodzaak, lak aan milieuomstandigheden, ontbreken van enige vorm van kwaliteitsborging, kortom een lange lijst waarvan ik niet nog meer zal verklappen voor de mensen die de film nog willen zien. Natuurlijk krijg je, zoals dat hoort in dit soort films, op een gegeven moment sympathie voor de hoofdpersoon, de oplichter. Zijn geweten gaat namelijk opspelen waardoor hij toch probeert naar zijn beste eer en geweten goed te doen. Tot zover nog niet columnwaardig. Meer bijzonder vond ik dat ik al snel ook de charme in begon te zien van het bouwproject zelf, terwijl de film volledig indruist tegen mijn professionele overtuiging. Zoals bij vele mensen met mij, is het tegen gaan van het in de film getoonde gedrag één van mijn drijfveren in mijn werk. Het doet denken aan de Godfather-achtige films. In dit genre films wordt de maffiawereld geromantiseerd, terwijl elke kijker ook wel weet dat het gedrag volstrekt ontoelaatbaar is. Thema’s als eer, broederschap en macht maken het dat we er door worden aangetrokken. Na een tijdje zoeken vond ik in ‘A l’origin’ ook dit soort thema’s: pionieren, organiseren, het onmogelijke waar maken en samenwerking. De komende tijd heb ik mezelf ten doel gesteld om te zoeken naar deze charme: is daar nog ruimte voor binnen het zeer goed georganiseerde Nederlandse bouwproces? Ik ontvang graag de praktijkvoorbeelden!

 

Roel Reuser

 Adviseur Contracteren en Risicomanagement bij Twynstra Gudde

Reageer op dit artikel