artikel

Blauw licht vergroot rendement zonnecel

bouwbreed

Zonnecellen die ook op het blauwe deel van zonlicht reageren leveren ruim 25 procent meer stroom dan conventionele zonnecellen. De laatste soort zet het blauwe licht om in warmte. Onderzoekers van de Cambridge University zeggen met een hybride zonnecel ook uit het blauwe licht stroom te maken. De cel wordt gemaakt van nanokleine deeltjes sulfide […]

Zonnecellen die ook op het blauwe deel van zonlicht reageren leveren ruim 25 procent meer stroom dan conventionele zonnecellen. De laatste soort zet het blauwe licht om in warmte. Onderzoekers van de Cambridge University zeggen met een hybride zonnecel ook uit het blauwe licht stroom te maken. De cel wordt gemaakt van nanokleine deeltjes sulfide en halfgeleidend pentaceen, een organisch materiaal. Het totale rendement zou daarmee op ruim 34 procent komen. Het rendement van het prototype ligt vooralsnog onder dat van conventionele cellen. Wat de onderzoekers betreft is dat probleem met een beter begrip van hoe licht in deze cel stroom wordt redelijk makkelijk op te lossen. Als dat inderdaad lukt opent de oplossing volgens hen ook de weg naar het omzetten van andere lichtkleuren in elektriciteit.

Reageer op dit artikel