artikel

Architecten in beweging

bouwbreed

Je kon de afgelopen week Radio 1 niet aanzetten of een krant openslaan zonder een architect tegen te komen.

 Dit alles in het kader van de Dag van de Architectuur afgelopen weekend. Een relatief nieuwe kant van de architect komt zo tevoorschijn, eentje die doelbewust zeer in het openbaar op zoek is naar opdrachtgevers. Op 23 juni kwam ook nog een andere kant aan bod: de architect als onderzoeker. In het sociaal-culturele Vorstelijk Complex in Utrecht, gemaakt van een tweetal mooi verbouwde scholen, werd een selectie getoond uit de eerste resultaten van een jaar support van onderzoeksprojecten uitgevoerd door BNA architecten. Als lid van het Programmateam van BNA Onderzoek beoordeel ik mede de onderzoeksvoorstellen. Op de vanaf nu jaarlijks terugkerende dag werd een veelheid aan onderwerpen getoond. De bezoekers konden zo zowel een gevarieerde hoeveelheid informatie opdoen als inzicht krijgen in de aanpak van de onderzoekers. In plaats van alleen maar over één onderwerp te praten, werd juist een dwarsdoorsnede geboden. Afgaand op de reacties op de dag zelf is dit een geslaagde formule die ook inspireerde tot het zelf gaan verrichten van onderzoek door architecten. Ook waren er meerdere vertegenwoordigers van andere disciplines aanwezig die graag wilden meedoen. Het is de bedoeling dat alle onderzoeken blijvend toegankelijk worden door publicaties, manifestaties en een website. Zijn architecten dan zo’n introverte groep professionals aan het worden? In tegenstelling tot bijvoorbeeld artsen, advocaten en kunstenaars zijn we wel erg afwezig in het openbaar. Ook tijdens de afgelopen weken waarin de cultuurbezuinigingen bekend werden, hielden architecten zich angstvallig stil. Terwijl een groot aantal toonaangevende instellingen hun structurele financiering kunnen gaan kwijtraken. Juist instellingen die jonge architecten stimuleren en ondersteunen, zoals Archiprix, Europan en het Berlage Instituut, komen zo in de moeilijkheden. Enige troost biedt de heropening deze donderdag van het geheel vernieuwde Nederlands Architectuur Instituut. Maar tijdens deze crisis wordt wel duidelijk dat de architect zichzelf opnieuw moet gaan uitvinden.

Architect en directeur MVRDV, Rotterdam

nathaliedevries@mvrdv.nl

Reageer op dit artikel