Tweede leven voor politiebureau Grou

Het in onbruik geraakte politiebureau aan de Stationsweg in Grou krijgt een tweede leven: het nog jonge pand – gebouwd in de jaren negentig – wordt getransformeerd tot woongebouw. De naam van het project: Het Bureau. Het politiebureau met markante ovalen vorm sloot vanwege een reorganisatie bij de politie in 2018 de deuren.
Beeld: AA Vastgoed

In het gebouw – aan de invalsweg in het centrum van het Friese watersportdorp – komen 12 appartementen en 2 penthouses. Het Bureau is een gezamenlijke ontwikkeling van AA Vastgoed en Blue Banner. VNL Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Bouwbedrijf De Vries is vlak na de bouwvak begonnen met de bouw. De oplevering staat gepland in het najaar van 2023, zegt directeur/eigenaar Albert Adema van Bouwbedrijf De Vries. Adema is ook eigenaar van AA Vastgoed. De bijzonderheid van het project, in de ogen van Adema? “Dat het pand een tweede leven krijgt. We hebben berekend dat slopen en iets nieuws bouwen goedkoper zou zijn, maar er is toch besloten om het te transformeren. Een hele circulaire gedachte dus. Het was even puzzelen, maar ik ben blij dat het is gelukt.”

Cellen

Uitgangspunt bij het ontwerp was om de bijzondere vorm en het lichtgekleurde metselwerk intact te laten. Het gebouw wordt van binnen nagenoeg volledig gestript. Ook het cellencomplex gaat er aan. Er komen nieuwe draagstructuren, nieuwe vloeren en een extra bouwlaag voor de penthouses. Enkele bouwvolumes worden aan het ovalen pand toegevoegd: balkons aan de voorzijde, twee uitbouwen (van zwartgekleurd hout) aan de achterzijde. Adema: “De constructie blijft dus staan, net als de gevel. We verwijderen een halve verdieping, maar er wordt ook anderhalve verdieping bijgebouwd. De oorspronkelijke fundering kan dat niet aan, dus die is met extra palen en balken steviger gemaakt. Verder wordt gebruik gemaakt van veel lichte bouwmaterialen.”

Rondom Het Bureau komt een tuin voor gemeenschappelijk gebruik, verder krijgt elk appartement een of twee buitenruimtes in de vorm van balkons en dakterrassen. Ook krijgt elke bewoner een eigen bergruimte en een parkeerplek.

De appartementen worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Op het dak komen PV-panelen te liggen. Alle woningen krijgen vloerverwarming. De verdiepingen zijn bereikbaar via een lift.

Complex

Adema vindt het mooi om dergelijke transformatieprojecten aan te pakken. “Simpel gezegd is nieuwbouw niet meer dan iets op elkaar stapelen. Een transformatie is complexer. Je moet vooraf heel goed bedenken wat je gaat doen. Wat laat je staan? Wat ga je vervangen? En je weet niet altijd wat je tegenkomt. Mijn stelling: als je niet schrikt van wat je tegenkomt, is de helft al opgelost. Het is een hele andere manier van werken. Leuker ook. Ik zie het aan het werkplezier van de jongens op de bouwplaats.”

Adema is onder meer betrokken geweest bij de transformatie van het voormalig Fries Museum in Leeuwarden tot appartementencomplex. Op dit moment ontwikkelt hij de transformatie van Emmastate, het voormalige kantoor van het provinciaal energiebedrijf (PEB) in Leeuwarden, waar 30 appartementen in komen. Bij beide projecten was en is Blue Banner ook betrokken als ontwikkelaar.


Plaats: Grou
Opdrachtgever: Blue Banner en AA Vastgoed
Ramingsgroep: 1.5 miljoen euro
Nummer: 536630


Wil je meer informatie over dit en andere projecten zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Probeer Bouwberichten dan 14 dagen gratis. Zonder verplichting. Heb je een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten:content@vakmedianet.nl.

Dit vind je misschien ook interessant