De Stokerij: sluitstuk Het Vledder in centrum Meppel

De Stokerij: sluitstuk Het Vledder in centrum Meppel
Beeld: Koopmans

De Stokerij, zo heet het appartementencomplex dat momenteel verrijst in nieuwbouwwijk Het Vledder aan de rand van het centrum van Meppel. TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep is de ontwikkelaar en bouwer van dit project. B + O Architectenbureau uit Meppel is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het Vledder ligt aan de oostelijke rand van de historische binnenstad en was decennialang het terrein van de voormalige gasfabriek. In 1955 schakelde Meppel over op aardgas en was de gasfabriek niet meer nodig.

De Stokerij bestaat uit veertien appartementen en twee penthouses. Ook worden er vlak naast het complex tien grondgebonden woningen gebouwd: twee twee-onder-een-kap woningen en acht rijwoningen. De bouw is vorige week officieel van start gegaan. "De bouwtijd neemt ongeveer een jaar in beslag", aldus Kristian Makkinga, adjunct-directeur ontwikkeling bij Koopmans Bouwgroep. Zowel de appartementen als de woningen zijn intussen verkocht.

Gasfabriek

De naam van het appartementencomplex verwijst naar het verleden van de locatie: de stokerij vormde het hart van de gasfabriek. In de stokerij werd steenkool gestookt waarbij gas vrijkwam. De gasfabriek, gebouwd in 1861, is behouden gebleven en is in 2008 gerestaureerd. B + O Architecten heeft het pand in ere hersteld en houdt er nu kantoor, samen met 21 andere bedrijven.

Appartementencomplex De Stokerij en de tien grondgebonden woningen vormen het sluitstuk van Het Vledder, zegt Makkinga. "Het zijn eigenlijk twee losse bouwprojecten van ons, maar de bouw gaat tegelijkertijd op. Binnenstedelijk bouwen is toch bouwen op een postzegel. Dat vraagt om een efficiënte inrichting van de bouwplaats."

Vakmanschap

Koopmans Bouwgroep heeft het terrein van de voormalige gasfabriek jaren geleden in handen gekregen, vervolgt Makkinga. "Koopmans is verantwoordelijk voor de gehele gebiedsontwikkeling van Het Vledder, uiteraard in nauwe samenwerking met de gemeente Meppel.

De gasfabriek zelf is opgeknapt, Koopmans heeft verder een supermarkt en twee andere appartementencomplexen en rijwoningen gerealiseerd. Het totale project is iets om trots op te zijn, vooral ook omdat vakmanschap en ambacht bij elkaar komen." Buro MAAN is verantwoordelijk voor het landschappelijk ontwerp van deze nieuwbouwwijk.

Industriële uitstraling

De Stokerij ligt aan de Gasgracht en heeft een alzijdig karakter. Door het metselwerk, de stalen balkons en grote raampartijen krijgt het complex een eigentijdse en industriële uitstraling. De appartementen hebben een woonoppervlak van 120 tot 155 vierkante meter, met een buitenruimte van circa 30 vierkante meter. De penthouses hebben een woonoppervlak van 185 en 195 vierkante meter en een buitenruimte van circa 100 vierkante meter, verdeeld over drie zijden van het gebouw. De tien woonhuizen zijn verdeeld over twee geschakelde huizen en twee blokken van drie en vijf woningen.

Makkinga: "De Stokerij wordt een mooie tegenhanger van de gasfabriek uit 1861. Ze staan straks tegenover elkaar. Beide gebouwen zijn beeldbepalend."


Plaats: Meppel
Opdrachtgever: Koopmans Projecten
Ramingsgroep: Tussen 5 en 8 miljoen euro
Nummer: 533472


Wil je meer informatie over dit en andere projecten zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Probeer Bouwberichten dan 14 dagen gratis. Zonder verplichting. Heb je een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Bouwbericht

Bouwen appartementencomplex 'Stokerij' met 16 koopappartementen / 10 koopwoningen (2 twee-onder-een-kapwoningen / 8 grondgebonden rijwoningen) aan de Gasgracht vlakbij de voormalige Gasfabriek in het plan 'Het Vledder'. Installateurs worden niet vrijgegeven.

Meppel | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 4.999.999

Ga naar bouwbericht