150 miljoen euro extra voor simpele isolatie-ingrepen woningen

Het kabinet trekt 150 miljoen euro extra uit om huizen beter te isoleren. Er wordt vooral gericht op "relatief eenvoudige maatregelen". Het vrijmaken van het geld is een van de acties die het kabinet neemt tegen de stijgende energieprijzen.
Delen:
Foto: Shutterstock

Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bekend na de ministerraad op vrijdag.

Grote ingrepen zullen er niet mee worden betaald. De demissionair minister noemt dat het vooral om “relatief eenvoudige maatregelen” gaat. Als voorbeeld geeft ze het plaatsen van tochtstrippen en displays waarop je kunt zien hoeveel energie er wordt verbruikt. “Dit soort maatregelen kan iedereen nemen en dat kan dan al wel morgen gebeuren.”

Laag inkomen

Het geld wordt overgemaakt naar gemeenten, die er vervolgens voor moeten zorgen dat het geld bij de burgers terechtkomt. De gemeenten weten wie het meest in aanmerking komt. Vooral de mensen met een laag inkomen en slecht geïsoleerde huizen moeten ervan profiteren.

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet al een Nationaal Isolatieprogramma aan. Daar is 514 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Met dit geld wil het kabinet 20 procent van de huur- en koopwoningen in Nederland beter isoleren. De slechtst geïsoleerde woningen zijn als eerste aan de beurt.

Grote vraag

De stijgende gasprijzen zijn een wake-up call voor huiseigenaren om te gaan verduurzamen, bleek uit een rondgang van Cobouw. Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) stelde dat de belangstelling voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie flink is toegenomen.

“Particulieren zijn geschrokken door de stijgende prijzen”, zei Van der Gaag. “Opeens beseft iedereen dat minder afhankelijk van gas worden een goed idee is.”

Wel zijn er zorgen over de capaciteit bij isolatiebedrijven en installateurs. De druk is al zo groot, dat ze deze extra vraag niet aankunnen.

Lees ook: