Betaalbare woningen voor Curaçao rollen binnenkort uit de betonprinter

Op Curaçao draait de eerste betonprinter van de Antillen. Janssen De Jong-dochter Betonindustrie Brievengat gaat er samen met CyBe betaalbare woningen mee printen.
Delen:
Foto: Cybe

De 80 jaar oude marktleider op de betonmarkt van Curaçao schafte recent een betonprinter aan bij CyBe Construction in Oss. Inmiddels heeft een aantal medewerkers van de betonfabriek een training ondergaan en kan nu met de printrobot, speciale mortel, besturing en bijbehorende software overweg. Als proefproject worden twee gebouwen geprint in Willemstad. Het ene gaat fungeren als kantoorruimte, het andere krijgt een bestemming als café.

Digitale catalogus

Beide ontwerpen komen uit een soort digitale catalogus die CyBe ontwikkelde. In die zogeheten Lyve by Cybe-catalogus bevinden zich ook diverse woningconcepten waarmee CyBe wereldwijd aan de weg timmert.

Het is de bedoeling dat er na die eerste vingeroefeningen op Curaçao vooral woningen uit de eerste betonprinter van de Caraïben zullen rollen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het ontwerp van de eerste twee gebouwen voor Curaçao komt uit de digitale catalogus van Cybe. Beeld: Cybe

Huizencrisis

Verkennend onderzoek door CyBe en Janssen De Jong-dochter BIB leerde namelijk al snel dat betonprinten goed kan concurreren met lokale bouwtechnieken. Niet alleen als het gaat om bouwtijd, maar ook als het gaat om prijs. De bedrijven zijn vast van plan meer ontwerpen en gebouwen te ontwikkelen voor de regio.

Net als Nederland worstelt Curacao met een huizencrisis. En het tekort aan grondstoffen en arbeidskrachten is er ook nauwelijks kleiner. BIB-directeur Angelo Bonevacia verwacht met de printtechniek een nieuw segment aan te boren op de lokale markt.

Eigen mortel

Oprichter Berry Hendriks van CyBe benadrukt de snelheid en flexibiliteit van de techniek, die volgens hem de bouwwereld ingrijpend aan het veranderen is. Naast eigen hardware, eigen software, een bibliotheek van ontwerpen en een eigen leerplatform ontwikkelde de start-up uit Oss ook een eigen mortel. Die stijft binnen drie minuten op en bereikt zijn sterkte in één uur tijd. Volgens Hendriks, telg uit een bekende Brabantse bouwfamilie, leidt de mortel bovendien tot meer dan 30 procent CO2-reductie vergeleken met traditioneel verwerkte betonmortels.

Hendriks beschouwt zijn start-up allang niet meer als een betonprintbedrijf maar als een technology provider die andere bedrijven in de bouw op gang helpt met deze nieuwe techniek.

Meer lezen:

Met deze robot gaat Brievengat de huizencrisis op Curacao te lijf. Foto: Cybe