CompacThuis, tiny house van CascoTotaal

Comfortabel en efficiënt wonen in een modulair bouwsysteem van 100 procent beton: het is CompacThuis – zoals producent CascoTotaal de gestandaardiseerde tiny houses noemt – in een notendop. De levertijd van een wind- en waterdichte 3D-Betoncasco® bedraagt zo’n twee weken, aldus Vilmar Pouwer, Productmanager bij de Zeeuwse fabrikant van prefab bouwconcepten.
Delen:

CascoTotaal – dochteronderneming van De Hoop Terneuzen – ontwikkelt en realiseert sinds 2016 circulaire, prefab bouwconcepten op maat. Een 3D-Betoncasco® module bestaat uit vier wanden, inclusief fundering, een dakvloer en een beganegrondvloer. Dit casco is een zelfdragende constructie en wordt gemaakt met een unieke 3D-mal in de fabriekshal in Terneuzen. Pouwer: “De link met de automotive industrie is snel gemaakt: we maken alleen geen autocarrosserie, maar een betoncarrosserie.”

Optimale woonbeleving

Sinds januari van dit jaar heeft CascoTotaal een gestandaardiseerde versie van een tiny house op de markt gebracht: CompacThuis. De woning bestaat uit één module met een vloeroppervlakte van circa 30 vierkante meter netto (8.40 meter lang en 3.60 meter breed binnenwerks). Voor een optimale woonbeleving is gekozen voor een zo efficiënt mogelijke indeling. Een CompacThuis bestaat uit een woongedeelte met keuken, een badkamer inclusief toilet en een aparte slaapkamer.

De modules zijn schakelbaar, stapelbaar, verplaatsbaar en, niet in de laatste plaats, demontabel. Zo is de module voorzien van acht hijspunten. Een CompacThuis voldoet aan het Bouwbesluit, is circulair en BENG. Door de gestandaardiseerde uitvoering is de voorbereidings- en bouwtijd kort.

Isolatie

Het casco is voorzien van kunststof of houten kozijnen, inclusief glas. Verder zijn de onderkant van de vloer en de binnenzijde van de fundering geïsoleerd en is de riolering reeds aangebracht. De twee buitendeuren (voor en achter) en ramen zijn voorzien van inbraakpreventief hang- en sluitwerk. Het casco wordt bovendien voorzien van sparingen voor wandopeningen en installatie- en elektrotechnische voorzieningen (denk aan inbouwdozen en loze elektra- leidingen). Ook komen er afvoerpunten voor een boiler, wastafel, douche, toilet en keuken. Het casco kan vervolgens naar eigen wens op de bouwplaats worden afgebouwd.

Belangstelling

De markt in Nederland voor tiny houses is groot, weet Pouwer. “Uit prognoses van onder meer het CBS blijkt dat het aantal eenpersoonshuishoudens de komende twintig jaar alleen maar blijft groeien.” Zo leverde CascoTotaal dit jaar onder meer tien projectspecifieke tiny houses aan woningcorporatie Beveland Wonen.

We zijn de enige fabrikant in Nederland die op deze manier modules uit beton maakt

Het ging om op maat gemaakte huisjes in Kapelle die nog een slag kleiner zijn dan een CompacThuis. Pouwer: “Ik las in de krant dat 2500 mensen zich hadden ingeschreven. Ik dacht: dat is vast een foutje. Navraag leerde dat het helemaal geen foutje was. Het geeft aan hoe groot de belangstelling voor een tiny house is.”

Indrukwekkend

De 3D-Betoncasco’s® worden gemaakt met een speciaal voor CascoTotaal ontwikkelde mal. “We zijn de enige fabrikant in Nederland die op deze manier modules uit beton maakt.” Vanwege de huidige pandemie is het niet mogelijk om een blik in de fabriekshal te werpen, maar Pouwer laat graag een kort filmpje zien over het productieproces. Het mag gezegd worden: zelfs op scherm ziet de mal er indrukwekkend uit. De X, Y en Z maatvoeringen zijn vrij instelbaar, met een maximale grootte van tien meter lang, zes meter breed en drie meter hoog.

“De voorbereiding per casco neemt twee uur in beslag, denk aan het aanbrengen van wapening en raamsparingen. Na het hydraulisch sluiten van de mal storten we de wanden en het plafond van bovenaf vol met beton. Er gaat zo’n tien kuub beton in. Na een nacht kunnen we al ontkisten. We halen de sparingen er uit, plaatsen er een kozijn in en voilà, je hebt een wind- en waterdichte 3D-Betoncasco®.”

Afbouwhal

Een wind- en waterdichte versie van CompacThuis kan naar alle delen van Nederland worden getransporteerd, maar aannemers kunnen er ook voor kiezen om een 3D-Betoncasco® in de afbouwhal náást de fabriekshal af te bouwen: van het plaatsen van keuken, isolatie en installaties tot het bekleden van binnen- en buitengevel (hout, stucwerk of steenstrips). Het zijn met name Zeeuwse en Brabantse afnemers die gebruik- maken van deze faciliteit. Het voordeel is natuurlijk dat ze onder alle weersomstandigheden kunnen doorwerken.

Wooncomfort

Een 3D-Betoncasco® bestaat dus voor 100 procent uit beton, aldus Pouwer. “Beton zorgt voor een hoog wooncomfort. Dat komt door het accumulerend vermogen van beton. In de winter blijft de woning aangenaam warm, in de zomer blijft het lekker koel. Beton is robuust en degelijk en heeft een positief effect op de woonbeleving. En, niet onbelangrijk: beton heeft een lange levensduur en is circulair.”

CascoTotaal – dochteronderneming van De Hoop Terneuzen – ontwikkelt en realiseert sinds 2016 prefab bouwconcepten voor de zakelijke markt. Het gaat om woningen voor de koop-, huur- en recreatiesector. Onder De Hoop Terneuzen – opgericht in 1911 – vallen meer dan veertig bedrijven.

Dit artikel is gesponsord door CascoTotaal.

Dit vind je misschien ook interessant