Boegbeeld Jonas’ ademt duurzaamheid

Een stoer gebouw met een warm hart, dat is Jonas’ zeker. Een nieuwe hotspot voor IJburg bovendien. Maar Jonas’ is bovenal een state-of-the-art boegbeeld voor duurzaamheid. Het tweede woongebouw na HAUT in Nederland met het BREEAM Outstanding label, het hoogst haalbare label binnen de BREEAM- certificering. En daarmee is het een van de duurzaamste gebouwen in Nederland.
Delen:

Bouwbericht

Bouwen 273 appartementen (190 huur en 83 koopappartementen) / kantoren / horeca / filmzaal / gemeenschappelijke huiskamer in plint / ondergrondse parkeergarage aan de Krijn Taconiskade in project 'Jonas'. Kavel 42A, IJburg, De Rede van IJburg. Duurzaam project vanwege Breeam 'Outstanding' certificering.
AMSTERDAM | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000
Bouwberichten logo

Het integrale concept is ontworpen door Orange Architects, ingenieursbureau ABT en Felixx Landscape Architects. Sprangers Bouwbedrijf was aanvankelijk de hoofdaannemer, maar na het faillissement eerder dit jaar heeft Ballast Nedam West (nummer 11 Cobouw50) die taak overgenomen. Met de bouw is in december vorig jaar begonnen. De oplevering staat gepland in het najaar van 2021.

Naast het behalen van de hoogst haalbare certificering won het project eerder dit jaar ook prijzen tijdens het BREEAM Awards gala 2020 in Londen. Jonas’ werd bekroond als beste in de categorieën ‘Homes-Design Stage Award’ en ‘Regional Award Western Europa’. Naast de technische duurzaamheid van het gebouw zelf heeft de ontwikkelaar zich ook gericht op het creëren van een duurzame leefomgeving voor zowel de bewoners als de buurt.

Groen beton

In alles ademt het gebouw duurzaamheid. Naast de zinken gevel worden twee duurzame hoofdmaterialen toegepast: hout en groen beton. De hoofddraagconstructie van het gebouw bestaat uit beton dat gemaakt is van milieuvriendelijk cement. Deze constructie is bovendien vergaand geoptimaliseerd zodat fors op bouwmateriaal wordt bespaard. Voor een deel van het toeslagmateriaal is betongranulaat uit gesloopte panden toegepast. Verder wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vernieuwbare en recyclebare materialen met een zo beperkt mogelijke emissie van schadelijke stoffen.

Jonas’ wordt een energieneutraal woongebouw met een hoge mate van thermisch comfort. Energiegebruik, gebouwgebonden CO₂-uitstoot en temperatuuroverschrijdingen worden constant gemonitord.

Een gezond binnenklimaat wordt verkregen door een vraaggestuurde en natuurlijke ventilatietoevoer, in combinatie met mechanische afvoer. Het gebouw wordt aangesloten op de stadsverwarming, verder komen er koudebronnen. Op het dak komen PV-panelen, vogels krijgen plekken om een nest te bouwen, onder de steigers komt een mosselrif dat zorgt voor schoon water. Ook is veel aandacht besteed aan waterbesparing en hergebruik van water.

Boegbeeld

Het complex – met een bruto vloeroppervlakte van net geen 30.000 vierkante meter en acht bouwlagen – verrijst aan de toekomstige IJburgbaai en is het sluitstuk van de centraal op IJburg gelegen haven. Het gaat om 83 koopwoningen en 190 huurwoningen in het middensegment: van compacte studio’s, appartementen, duplexen tot lofts en penthouses. Tevens komt er een publieke plint en een parkeergarage. Jayakkumaran: “Omdat IJburg al veel gezinswoningen heeft, richten we ons met Jonas’ ook op een- en tweepersoons huishoudens. Niet alleen jongeren, maar ook ouderen die nu iets kleiner willen wonen.”

Jonas’ is duurzaam tot in de genen, aldus ontwikkelingsmanager Jayakkumaran

Naast wonen en werken moet Jonas’ vooral ook een plek worden waar mensen elkaar ontmoeten, ‘een community, een plek waar mensen elkaar kennen, ontmoeten en zich thuis voelen’. Daarom bestaat het project uit een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Deze ruimtes heten Het Dakstrand, Het Bos, De Huiskamer, Het Plein, De Rots, De Waterspeelplek, De Filmzaal, De Logeerkamers, De Canyon en Breakout Rooms. De namen spreken voor zich. Jonas’ is volgens de ontwikkelaar het boegbeeld voor de nieuwe manier van wonen: bewust duurzaam, met de service van een hotel. Met logeerkamers voor de gasten, een koffiebar in De Huiskamer, een inpandige filmkamer en een plek om te zonnen (Dakstrand). Ook komen er elektrische deelauto’s. In de ondergrondse parkeergarage is plek voor tachtig auto’s. Hier komen ook de bergingen en een stalling voor fietsers (650 plekken) en scooters (35 plekken).


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Amvest
Ramingsgroep: 30 miljoen euro
Nummer: 308128


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl