Kwaliteitsborging in de bouw: STA Software biedt uitkomst

Kwaliteitsborging in de bouw: STA Software biedt uitkomst

De naderende Wet kwaliteitsborging (Wkb) stelt bouwbedrijven voor veel vragen. Welke handelingen moet ik straks allemaal uitvoeren? En leidt dat niet tot meer papierwerk en hogere administratieve lasten? Eén ding is zeker: de veranderingen bieden ook kansen, met name om efficiënter te gaan werken. STA Software biedt een oplossing. Hermie Vos, een van de oprichters van het softwarebedrijf, geeft uitleg.

De Wkb gaat naar alle waarschijnlijkheid in per 1 januari 2021. Bouwbedrijven moeten vanaf dat moment onder andere meer vastleggen, om zo de kwaliteit van bouwwerken aan te tonen en te documenteren. Dit gebeurt in een zogeheten Wkb-dossier. STA Software, een bekende naam in de bouwsector, speelde hier enkele jaren geleden al op in. Het resultaat is een slimme applicatie waarmee bouwbedrijven voorbereid zijn op de nieuwe wet.

Kwaliteitskeuringen digitaal vastleggen

Met de applicatie van STA Software kunnen bouwbedrijven efficiënter werken én voldoen aan stappen die de Wkb verplicht stelt. “Zo kunnen ze kwaliteitskeuringen digitaal vastleggen in een dossier voor zowel consument als bevoegd gezag”, vertelt Hermie Vos, een van de oprichters van STA Software en al meer dan dertig jaar werkzaam in de bouwsector. “Alle gegevens worden gestructureerd opgeslagen, volledig digitaal in de cloud.”

Tablet en smartphone

De applicatie draait ook op tablet en smartphone. “Medewerkers kunnen zo op de bouwplaats bepaalde kritieke punten vastleggen. Met zowel foto’s als omschrijvingen en locatieaanduidingen op tekeningen”, aldus Vos. “En dit alles in één centraal systeem. Doordat alle gegevens in de cloud staan, zijn ze altijd en overal toegankelijk.”

Efficiënter werken

Veel ondernemingen in de bouw hebben al gekozen voor STA Software. Zij werken met de Oplever- en Inspectiemodule, maar ook steeds vaker met de Kwaliteitsborgingmodule. Die laatste wordt ook gebruikt door enkele grote aannemers in Nederland. Vos: “Voor aannemers die nog niet digitaal werken, is dit hét moment om de overstap te maken. Met onze software haal je verspillingen uit het proces.”

Ervaringen van gebruikers

Gebruikers van STA Software bevestigen de woorden van Vos. Ze geven aan dat zij gestandaardiseerd, gestructureerd en efficiënter werken. Bovendien maken ze beter gebruik van data, is de administratieve last verminderd en daarmee de werkdruk afgenomen. Ook hebben ze meer overzicht en een beter inzicht in het complete proces.

Data, data, big data!

Een groot voordeel van het digitaal opslaan van procesinformatie is dat data kunnen worden gekoppeld. STA Software verbindt verschillende datapunten met elkaar, wat gebruikers interessante inzichten kan opleveren. “Ze krijgen realtime inzicht in veelvoorkomende fouten, maar zien ook wat juist wél goed gaat”, legt Vos uit. “Een gebruiker kan hiermee tijdens inkoopgesprekken bijvoorbeeld realtime de resultaten van specifieke onderaannemers of leveranciers over een bepaalde periode inzien. Deze informatie is belangrijk om de juiste strategische keuzes voor de toekomst te maken. Ook ontstaan hiermee mogelijkheden om dichter op het proces te zitten, zonder daadwerkelijk zelf op de bouwplaats aanwezig te zijn.”

Over STA Software

STA Software biedt bewezen oplossingen voor digitalisering en efficiënter werken. Veel toonaangevende aannemers werken al met de innovatieve en tegelijkertijd praktijkgerichte software. Het onderscheidend vermogen zit in de combinatie van een startklaar product en verregaand inzicht dankzij slim gebruik van data. STA Software biedt allerlei modules, bijvoorbeeld voor het opleverings- en veiligheidsproces.

Dit artikel is gesponsord door STA Software.