Haarlem krijgt moderne markthal

Haarlem krijgt moderne markthal
Impressie: NOAHH | Network Oriented Architecture

Demontabele gebouwelementen en hoogwaardige, duurzame bouwmaterialen vormen de hoofdingrediënten van een nieuwe, overdekte markthal aan het Californiëplein in Haarlem. Het gebouw - een combinatie van markthal en zogenaamde foodhal - verrijst in winkelcentrum Schalkwijk, in het grootste, gelijknamige stadsdeel van Haarlem. De nieuwe hal, met een vloeroppervlakte van circa 800 vierkante meter, moet het kloppend hart worden.

De gemeente Haarlem wil dit winkelcentrum – gerealiseerd in de jaren zeventig – transformeren naar een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum.

Houten dakconstructie

Architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture heeft het gebouw ontworpen in opdracht van initiatiefnemer Marketplace Development B.V. Opvallend aan het ontwerp is het dak, ‘een geknikt, ruitvormig zadeldak dat is uitgevoerd in een houten dakconstructie’. "Het dak bestaat voor een groot deel uit houten elementen, daar is heel bewust voor gekozen’’, zegt projectleider Pieter Benschop van NOAHH. "Hout is immers een materiaal dat een belangrijk aandeel levert in de strijd tegen de uitstoot van koolstofdioxide. Daarnaast is hout heel sfeerbepalend, met een warme uitstraling.’’

Verbinding binnen- en buitenruimte

Het gebouw heeft volgens Benschop een industrieel uiterlijk. De gevels bestaan voornamelijk uit glas. Het is een symmetrisch en alzijdig gebouw dat is opgebouwd uit geometrische ruiten. De glazen gevels kunnen open en zorgen daardoor voor een goede verbinding tussen de binnen- en buitenruimte. "De transparante gevels nodigen voorbijgangers uit om naar binnen te komen.’’

Verschillende functies komen samen

"De hal krijgt een levendige plint", vervolgt Benschop: "Het is de bedoeling dat er detailhandel in komt, denk aan kraampjes met agrarische producten uit de streek, maar mensen kunnen er straks ook terecht om er iets te eten en te drinken.’’ In het gebouw worden straks ook culturele evenementen en concerten verzorgd. Bovendien kan er vergaderd en gewerkt worden.

Duurzaam en energiezuinig

Het wordt een gasloos gebouw; waarschijnlijk wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Benschop: "We zitten in de overgangsfase van voorlopig ontwerp naar een definitief ontwerp. Welke installaties precies gebruikt gaan worden, is nog niet bekend. Het wordt in elk geval een duurzaam en energiezuinig gebouw.’ Het is ook nog niet bekend wie de hoofdaannemer is, maar de bekendmaking zal niet lang op zich laten wachten." Het streven is om ergens dit najaar te starten met de bouw.

Vernieuwing winkelcentrum

De vernieuwing van het winkelcentrum Schalkwijk is in september 2019 begonnen. Er komen woningen, winkels en een bioscoop bij. Ook de buitenruimte krijgt een flinke opknapbeurt.


Plaats: Haarlem
Opdrachtgever: Marketplace Development B.V.
Ramingsgroep: 1.1 miljoen euro
Nummer: 530245


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.

Lees meer over