Hondsrugtoren Emmen: de hoogste van heel Drenthe

Langzaam maar zeker steekt hij de kop op, de Hondsrugtoren in Emmen. Letterlijk. Eén verdieping per twee weken, zo rap wordt er momenteel gebouwd. Het gaat om Emmens nieuwste eyecatcher van circa 64 meter hoog. De Hondsrugtoren - een woontoren met in totaal 19 bouwlagen - wordt daarmee het allerhoogste gebouw van Drenthe.

Het project verrijst aan de Weerdingerstraat, aan de rand van het centrum en vlakbij de bibliotheek. Akor Bouw uit Rijssen is de hoofdaannemer, Attika Architekten uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp, het idee is van vastgoedondernemer Peter van Dijk, gekscherend ook wel de koning van Emmen genoemd. Hij ontwikkelt en bezit veel vierkante meters, bovendien houdt hij van de stad. “De bouw van de Hondsrugtoren is simpelweg een droom die uitkomt”, zegt Van Dijk.

Een stad met ambitie

Inspiratie heeft hij opgedaan in New York. “Ik ben daar een keer of achttien geweest, ik vind de hoogbouw daar fantastisch. Ik heb altijd geroepen dat ik zelf ook een woontoren in Emmen wil laten bouwen. Geen wolkenkrabbers natuurlijk zoals ze in Manhattan staan, maar wel echt een hoog ding. Voor Drentse begrippen dan. Het gemeentebestuur is hard bezig om Emmen op de kaart te zetten, met onder meer een nieuwe binnenstad, een tunnel onder het Raadhuisplein en Wildlife Adventure Zoo. En we hebben een voetbalclub in de eredivisie. Kortom, Emmen is een stad met ambitie. Deze toren past daar heel goed bij.”

Verschillende perspectieven

Van Dijk begrijpt heus dat niet iedere inwoner even blij is met de komst van de Hondsrugtoren: “Omdat het nieuw is, omdat ze het niet gewend zijn. Ach, ik sta er wel een beetje om bekend om tegen de stroom op te roeien. Ik doe het op mijn manier: all the way, met alle remmen los. Maar ik kan wel met opgeheven hoofd door de stad lopen. De meeste mensen vinden het gelukkig een supergaaf project, vooral jongeren. Er is ook veel vraag naar dit soort appartementen in de binnenstad, zowel onder jongeren als ouderen.”

Indeling woontoren

“De woontoren telt in totaal 49 appartementen”, zegt Martin Harink van SMB Bouw- en Vastgoedmanagers. Hij is aangesteld als bouwprojectmanager van de Hondsrugtoren. “Het gaat zowel om koopwoningen als sociale huurwoningen. Ook is er een commerciële plint.”

Woningcorporatie Lefier heeft 28 appartementen à circa 75 vierkante meter afgenomen. De woontoren telt in totaal 19 bouwlagen. “Dat is inclusief kelder en begane grond.” Op de bovenste verdiepingen komen in totaal drie penthouses van circa 250 vierkante meter. Verder komen er appartementen met oppervlaktes van 85 en 150 vierkante meter. “De zandkleurige gevelelementen – inclusief kozijnen en ramen – worden in een fabriek gemaakt en kant-en-klaar en just in time op de bouwlocatie aangeleverd”, vervolgt Harink.

Oplevering woningen

Als alles volgens planning verloopt, wordt Emmens nieuwste blikvanger vlak na de zomer opgeleverd. Peter van Dijk gaat er zelf overigens niet in wonen: “De toren wordt echt prachtig, het is een droom die uitkomt, maar ik blijf in mijn boerderijtje net buiten de stad wonen.”


Plaats: Emmen
Opdrachtgever: Peter van Dijk Projects & Investments
Ramingsgroep: 12.5 miljoen euro
Nummer: 269286


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.

Dit vind je misschien ook interessant