Groen onderwijsgebouw voor Aeres Hogeschool op Flevo Campus

Groen onderwijsgebouw voor Aeres Hogeschool op Flevo Campus

'Groen' als een van de belangrijkste bouwstenen: met dat idee heeft BDG Architecten het nieuwe onderwijsgebouw van Aeres Hogeschool Almere ontworpen. Het gebouw, dat onderdeel wordt van de Floriade Almere 2022, wordt letterlijk een groene school, met planten in, aan en op het gebouw.

De nieuwbouw in Almere krijgt de titel ‘Groene Long’, vanwege de grote focus op duurzaamheid, circulariteit en het gebruik van groen. Het gebouw wordt – letterlijk - van maaiveld tot dak een groen landschap. Een slim, energetisch gebouw met een triple solar energiedak. Tevens moet hoogwaardige gevelisolatie verlies aan energie voorkomen. De gevel wordt vormgegeven als een soort ‘smart skin’, aldus BDG Architecten uit Zwolle.

Afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. PV-panelen aan de westkant bijvoorbeeld zorgen naast zonopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, die gericht is op de bomentuin van het Floriadeterrein, wordt een volledig groene gevel die met de seizoenen mee kleurt. Het dak – met bomen er op - wordt een tropendak en zorgt voor energieopwekking. Bovendien wordt het regenwater hier opgevangen. Dit water dient als warmte- en koelingsbuffer, maar wordt ook gebruikt voor de bewatering van het groen op en aan het gebouw. Daarnaast is er ook gekozen voor verschillende circulaire materialen, zoals hergebruikt hout (voor de trappen), metalstud (voor de binnenwanden) en betongranulaat.

Aeres is een groene kennisinstelling die zich richt op onderwijs, onderzoek en commerciële activiteiten met faculteiten in Almere, Dronten en Wageningen en participeert in de Flevo Campus. Deze campus gaat fungeren als een kennis- en innovatiecentrum op het gebied van stedelijke voedselvoorziening. De nieuwbouw van Aeres en het Innovatiepaviljoen van de provincie Flevoland op het Floriadeterrein vormen de fysieke start van de campus. De hogeschool verrijst bij een van de ingangen van de Floriade Expo 2022 en biedt straks plek aan 900 studenten. Een deel van de nieuwbouw wordt in 2022 benut als ontvangstgebouw voor de wereldtuinbouwtentoonstelling.

“Groen is goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school, heeft een educatieve waarde en prikkelt de zintuigen”, aldus BDG Architecten. ”

De Floriade 2022 is een wereldtuinbouwtentoonstelling die voor de zevende keer in Nederland wordt gehouden. Thema van de tentoonstelling is Growing Green Cities. Tijdens de Expo, die zes maanden duurt, delen verschillende landen, steden en innovatieve bedrijven hun ideeën over groen in de stad. De tentoonstelling bestaat onder meer uit een unieke bomen- en plantenverzameling, attracties, innovatieve inzendingen van over de hele wereld en evenementen. Het Groene Stad Arboretum vormt de basis van het 60 hectare grote terrein. Het arboretum is een unieke bomen- en plantenbibliotheek die op alfabetische volgorde is opgezet. Kwekers uit heel Nederland hebben samen circa 2000 bomen ingezonden.

Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer wordt: de inschrijving sluit in de laatste week van oktober. Naar verwachting start de bouw in april 2020 en zal de oplevering plaatsvinden in de zomer van 2021.


Plaats: Almere
Opdrachtgever: Aeres Group
Ramingsgroep: 4.5 miljoen euro
Nummer: 247974


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Bouwen Aeres Hogeschool Almere t.b.v. 900 studenten aan de Arboretum West op het Floriade terrein, kavel 98. Duurzaam project vanwege triple solar energiedak. Aeres gaat als eerste school in Nederland voor het Platinum WELL-certificaat. WELL garandeert niet alleen een energiezuinig en gezond binnenklimaat zonder schadelijke stoffen, maar ook een inspirerende omgeving. Tijdens de Floriade gaat het gebouw tevens fungeren als ontvangstgebouw.

Almere | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 9.999.999

Ga naar bouwbericht