Zwembad Monster verrijst op oude fundamenten

Zwembad Monster verrijst op oude fundamenten

Op een deel van de fundamenten van het eind februari 2019 afgebrande zwembad De Boetzelaer in Monster verrijst binnenkort een nieuw zwembad. Vrijwel direct na de brand is besloten een bouwcommissie in het leven te roepen om zo snel mogelijk een nieuw zwembad te bouwen op dezelfde plek, zegt voorzitter André van den Berg van De Boetzelaer.

“In het bouwteam hebben we alle expertise bij elkaar: aannemer, architect en adviseurs. Op deze manier is het project financieel ook haalbaar, omdat de betrokken partijen tijdens het ontwerp- en ontwikkeltraject samenwerkten vanuit een taakstellend budget.”

Door deze manier van werken verloopt het proces een stuk sneller dan je normaal zou verwachten, vervolgt Van den Berg. “Het is niet ongewoon dat het vier of vijf jaar duurt voordat je een nieuw zwembad hebt staan. Denk aan stroperigheid in het ontwikkelproces of financiële tegenvallers. Nu kunnen we gelukkig snel aan de slag: amper een half jaar na de brand gaan we beginnen met de bouw. Dan ga ik er gemakshalve van uit de bouwvergunning in de eerste week van november wordt afgegeven. Als het lukt, is het een waanzinnige prestatie. De gemeente werkt gelukkig heel goed mee. Iedereen heeft er baat bij dat Monster binnenkort weer een zwembad heeft. Ik verwacht dat nog voor de feestdagen de eerste paal wordt geslagen.”

Als alles volgens planning verloopt, kan vanaf maart 2021 worden gezwommen in de nieuwe Boetzelaer. BAS1S Architecten uit Poeldijk is verantwoordelijk voor het ontwerp, De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk is aangetrokken als hoofdaannemer. Het nieuwe zwembad heeft de vorm van een rots. Van den Berg: “Het is een futuristisch gebouw. We noemen het nu een rots in de branding.”

De brand brak uit op de donderdagavond 28 februari, rond 22:30 uur. Het totale pand, ruim veertig jaar geleden gebouwd, werd verwoest. De oorzaak is kortsluiting in een frisdrankautomaat. Van den Berg: "Daarbij kwam rookgas vrij. Dit gas heeft zich over het zwembad verspreid en leidde uiteindelijk tot een explosie. Daardoor is het hele zwembad verwoest, op de fundamenten na."

De nieuwe Boetzelaer krijgt, net als het vorige zwembad, twee baden. Van den Berg “De twee zwembaden blijven even groot en worden op exact dezelfde plek gerealiseerd, maar het gebouw wordt iets ruimer dan voorheen.” Ook komen er een whirlpool, een knuffelmuur, een kleuterbad en een glijbaan. De kleedkamers en horeca komen op de begane grond, de kantoorruimte verhuist naar de eerste verdieping.

Het zwembad wordt een energiezuinig gebouw. Op het dak komen 200 à 250 zonnepanelen. Tevens zal het gebouw gebruik maken van de restwarmte die vrijkomt bij de gaswinning van het nabijgelegen gasveld van de NAM. Van den Berg: “Daar kunnen we nog tussen de drie en vijf jaar gebruik van maken, dan gaat het gasveld dicht. We zijn nu in overleg met een warmtecoöperatie over geothermie. Veel tuinbouwbedrijven in deze buurt zijn daar al mee bezig.”


Plaats: Monster
Opdrachtgever: Zwembad De Boetzelaer
Ramingsgroep: 13 miljoen euro
Nummer: 526388


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl