Bouwbedrijf zoekt naar 'timmerman zonder snor'

Bouwbedrijf zoekt naar 'timmerman zonder snor'

'Ben jij een timmerman zonder snor? Dan hebben we jou nodig’. Dit is de kop van de veelbesproken vacature van Timbor. Het bouwbedrijf plaatste deze vacature om op te vallen tussen ‘het geweld aan timmermanvacatures’, vertelt eigenaar Sander van den Hurk.

Werkt het? Hebben jullie al veel reacties gekregen?
“Ja, enorm veel. Onze vacature is duizenden keren gedeeld via social media. Daarnaast hebben we ook al wat sollicitatiebrieven binnen gehad. Deze ludieke vacature is dus niet alleen goed voor de invulling van de functie, maar ook voor het profileren van ons bedrijf.”

Wat voor reacties hebben jullie zoal gehad?
Veel positieve reacties, maar ook een aantal kritische noten. Zo stellen sommige mensen dat onze vacature discriminerend is, dat we ouderen aan de kant zetten.”

Wat vindt u daarvan?
“Dit is typisch Nederland ten top. Het klopt dat we in onze vacature schrijven dat we een relatief jong persoon zoeken, jonger dan onze senior timmerman Henri die 55 is. Maar dat komt omdat we iemand willen die ons bedrijf kan helpen opbouwen. Daarnaast hebben we al aardig wat ‘oudere’ werknemers in dienst.”

Waarom heeft u eigenlijk een nieuwe timmerman nodig?
“Omdat het goed gaat met ons bedrijf. We steken projecten anders in, met minder ‘kick en rush’ en met meer zorg. We werken meer samen met de architect en de opdrachtgever. Dit slaat aan. En dus nemen ons opdrachten toe en hebben we versterking nodig.”

Hebben jullie al kandidaten geselecteerd?
“We hebben nu vier gesprekken gehad met timmermannen uit de omgeving. En we hebben totaal zo’n 6 à 7 brieven binnen gehad.”

6 à 7 brieven is toch niet zo heel veel?
“Meer dan genoeg. Ik zit niet te wachten op 80 kandidaten. Bovendien hoor ik vaak genoeg verhalen van andere bedrijven die nul reacties krijgen op vacatures.”

Wat als de beste kandidaat toch een snor blijkt te hebben?
“Dan scheren we deze eraf! Nee hoor, grapje. Dit is puur een ludieke manier om onze vacature onder de aandacht te brengen. Het maakt natuurlijk niet uit of iemand een snor heeft of niet.”

Maakt u zich zorgen over het tekort aan timmermannen?
“Jazeker. Vooral om een tekort aan timmermannen in de toekomst. Er is weinig jonge aanwas. Het aantal leerlingen dat kiest voor een bouwopleiding, valt vies tegen. We proberen scholen wel te helpen hier iets aan te doen. We moeten de bouw weer ‘sexy’ maken. Op scholen worden leerlingen opgeleid op de traditionele manier, er wordt nauwelijks gebruikt gemaakt van nieuwe technieken. Dat zou moeten veranderen.”

Gaan jullie vaker dit soort vacatures plaatsen?
“Ja dat denk ik wel. We hebben straks ook nog een metselaar nodig. We gaan de vacature voor metselaar ook ludiek vormgeven. Maar hoe precies, dat ga ik niet vertellen, want ik wil natuurlijk niet dat onze concurrentie ons idee overneemt.”

Marije de Leeuw

Marije de Leeuw

Redacteur

Marije de Leeuw (1991) is verslaggever van Cobouw en oprichter van de Cobouw Bouwvrouw Awards. Thema’s als de energietransitie, stikstof en de arbeidsmarkt volgt zij op de voet. Ze komt graag langs met pen, papier of camera voor een onthullend verslag of video. Ook strijdt ze voor meer vrouwen in de bouw. Voor tips mail: marijedeleeuw@vakmedianet.nl