"Een raadselachtige breuk midden op de bollen"

Vloeren die op elkaar gestapeld liggen alsof er nooit kolommen tussen hebben gestaan en een gave breuklijn zonder verwrongen of uitstekende bovenwapeninng. De instorting van de parkeergarage in Eindhoven stelt experts nog voor raadsels. Bijna twee dagen na de calamiteit hult aannemer BAM zich nog in een stilzwijgen.
Delen:

Wie het onafhankelijk onderzoek gaat leiden naar de instorting van zaterdagavond kan BAM maandag begin van de middag nog niet bekend maken. Wel meldt de woordvoerder dat het onderzoek heel breed zal worden opgezet. Het spitst zich vooralsnog niet toe op één of een beperkt aantal onderdelen van het bouwwerk. Op speculaties dat de bollenplaatvloeren wel erg dun ogen en het lijkt dat er weinig bovenwapening is toegepast wil hij niet in gaan

Speculeren wil ook Toine van Casteren niet, directeur van betononderzoeksorganisatie BAS. Op basis van de foto’s die hij heeft gezien vindt hij de vloeren wel erg dun. En het verbaast hem ook dat er zo’n enorm groot deel van de parkeergarage is ingestort.  De Limburgse betonexpert wil nog wel eens bij nacht en ontij in de auto springen als zich ergens een acuut probleem voordoet. Maar ditmaal heeft hij dat niet gedaan. “BAM heeft natuurlijk haar eigen experts in huis en ook een uitgebreid netwerk van deskundigen.”

Opvallend nette breuk

Het meest uitgesproken is Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht. Het verbaast hem dat de breuk waarlangs het gebouw is afgebroken zo netjes is. “Bij de bovenste vloer steken er nergens verwrongen wapeningstaven uit. Het lijkt zelfs of er helemaal geen bovenwapening is gebruikt. Terwijl je die alleen al nodig hebt om te voorkomen dat de bollen opdrijven bij het afstorten van de vloer. “

Dat het gebouw ter plaatse van een dilatatie zou zijn gescheurd acht hij uitgesloten. “Een dilatatie laat je nooit midden over de ballen lopen, maar tussen twee platen, waar het beton aan de randen juist heel dik is. Hier zijn de vloeren midden op de bollen gebroken, waar heel weinig beton zit. Dat geeft toch te denken. “

Lekenpraat

De vloer is geleverd door BubbleDeck uit Leiden. Een suggestie als een te dunne vloer of het ontbreken van bovenwapening doet directeur Rob Plug af als ‘lekenpraat’. “Onze vloeren zijn heel zichtbaar in het gebouw en daarom is het begrijpelijk dat er veel aandacht naar uitgaat. Ook van constructeurs en andere mensen met technische expertise. Maar onze vloer is een systeem. Het wordt lang niet door iedereen doorgrond.”

Plug is zondag op de plek des onheils wezen kijken en verzekert dat hij geen verstoppertje speelt of informatie achterhoudt. “Wij stellen geen eigen onderzoekers aan, daar is ook geen aanleiding toe. We scharen ons achter het onderzoek dat BAM opzet en zullen alle medewerking verlenen. Bollenvloeren worden al meer dan twintig jaar met succes gebruikt in heel uiteenlopende gebouwen.”

Taskforce

Paul Rijpstra, voorzitter van beroepsvereniging VN Constructeurs grijpt de instorting aan om nog eens te wijzen op de taken en verantwoordelijkheden voor constructeurs waarover een jaar geleden een  document is opgesteld dat bekend staat als de STb. “Er zijn tegenwoordig zoveel partijen betrokken bij het ontwerpen van een constructie of delen ervan, dat je het allemaal heel goed moet organiseren en afstemmen om zeker te zijn dat er niets tussen wal en schip valt.”

Zaterdagavond is direct een bestuurslid van VN Constructeurs in de auto gestapt naar Eindhoven om te kijken wat hij aantrof. Het bevreemde de collega volgens Rijpstra dat de vloeren zo netjes als een stapeltje op elkaar lagen. Alsof er nooit kolommen tussen hadden gestaan. Ook het feit dat er geen afgescheurde bovenwapening te zien was, viel op.

Rijpstra: “We lopen al langer rond met het idee om een taskforce op te richten die bij calamiteiten snel een paar experts ter plekke kan hebben om onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Dat plan gaan we nu verder doorzetten.  De onafhankelijkheid is van levensbelang. Daarvoor moeten we over een poule van zeker zes mensen beschikken, zodat we altijd minimaal twee constructeurs hebben die niet betrokken zijn bij het bouwwerk. Dan kunnen zij eerst ter plekke onderzoek naar de schuldvraag. Over de zoektocht naar de aansprakelijkheid mogen de experts van de verzekeraars zich daarna buigen. Nu hebben die juist vaak voorrang op de bouwplaats en komen de constructeurs daarna.”

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet vooralsnog geen onderzoek naar het ongeval in Eindhoven, maar volgt de bevindingen van de experts die er mee aan de slag gaan. Als er aanwijzingen zijn voor een structureel probleem waarvan de impact veel verder gaat dan de bouwplaats in Eindhoven, kan de Raad alsnog beslissen aan te haken en eigen onderzoek uitvoeren.