Paleis voor Volksvlijt herrijst uit as op Schiphol

schiphol - Het Paleis voor Volksvlijt dat in 1929 tot de grond toe afbrandde, is uit zijn as herrezen op Schiphol. Op de luchthaven ging onlangs Lounge 1 open. Een wachtruimte in de stijl van het Paleis voor Volksvlijt.

Het wachtlokaal ligt achter de paspoort- en ticketcontrole voor reizigers naar een bestemming in Europa in een ruimte waar winkels, horeca en een casino zijn gevestigd.

De wachtruimte oogt zoals zijn voorganger; met ijzeren bogen, hoge plafonds en gekleurde ramen in de overkapping, maar aanzienlijk minder groot dan het monumentale gebouw dat ooit het Frederiksplein in Amsterdam sierde. “Het interieur ademt de sfeer van begin vorige eeuw met kroonluchters, leren bekleding, een houten vloer en een dominate bar met grote koperen bouwketel”, aldus een toelichting van de Schiphol Groep. In het pand zijn een grandcafé en een sandwichbar gevestigd. Lounge 1 is met de opening van het Paleis voor Volksvlijt nog niet klaar.

Opknapbeurt

De ruimte ondergaat momenteel nog een ingrijpende verbouwing. Die wordt volgend jaar afgerond. Na de opknapbeurt en de daaraan gekoppelde uitbreiding, heeft het gebied een oppervlakte van ruim 22.000 vierkante meter. Dat is ruim tweemaal zoveel als daarvoor.