In het glastuinbouwgebied PrimAviera bij Schiphol is op 15 mei jl. een van de eerste gelijkspanningsnetwerken feestelijk in gebruik genomen bij tuinder Vreeken Sierteelt. Midden in de kas vierden Joulz, Siemens Nederland, Direct Current B.V en de Stichting Gelijkspanning deze officiële ingebruikname met alle betrokken partijen, de wethouder van de gemeente Haarlemmermeer John Nederstigt en Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Jaap Bond.
De officiële ingebruikname van het gelijkspanningsnet (DC-net) was een succes. In de bijzondere ambiance van de kas lichtten Tim Zijderveld (Joulz) en Harry Stokman (Direct Currect) de werking van gelijkspanning, het pilotproject bij Vreeken Sierteelt en de innovatieve plannen voor de Haarlemmermeer toe. Zowel Gedeputeerde Jaap Bond als wethouder John Nederstigt uitten hun trots dat zo’n duurzaam innovatieproject in ‘hun’ Provincie is gerealiseerd. Ze prezen ook het lef en doorzettingsvermogen van de partners om dit van de grond te krijgen.
De aanleg van dit gelijkspanningsnetwerk bij Vreeken Sierteelt is de eerste stap in de realisatie van een proeftuin in de Haarlemmermeer met een regionale energie-infrastructuur op basis van gelijkspanning. Om deze regionale energie-infrastructuur te realiseren is Joulz het samenwerkingsverband DC=DeCent gestart met Direct Current B.V. en Siemens Nederland.
Innovatieprogramma Intelligente Netten
Het samenwerkingsverband DC=DeCent is een van de twaalf IPIN-proeftuinen (Innovatieprogramma Intelligente Netten) die Nederland rijk is. De Rijksoverheid steunt hiermee duurzame innovatieprojecten die een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse energiebesparingsdoelstellingen.
DC=DeCent heeft in 2012 ook een Green Deal gesloten met de overheid. Tim Zijderveld (Joulz): “Om de proeftuin te laten slagen en gelijkspanning in de toekomst ook in andere regio’s en voor andere toepassingen te kunnen realiseren, is normering noodzakelijk. Dankzij de Green Deal zet de overheid zich in om hiervoor te zorgen.”
“Het mes snijdt aan vier kanten”
DC=DeCent sluit voor de realisatie van het regionale gelijkspanningsnet aan bij het pilotproject ‘Gelijkspanning komt in de kas’, dat verantwoordelijk is voor het laten werken van 48 belichtingsarmaturen bij Vreeken Sierteelt. Waar het pilotproject ‘Gelijkspanning komt in de kas’ zich concentreert op het ontwikkelen en testen van prototype-armaturen en -aansluitingen, zorgen Joulz, Siemens en Direct Current (tezamen dus DC=DeCent) voor een bredere uitrol in het glastuinbouwgebied in de Haarlemmermeer. In de glastuinbouw is energie een groot deel van de totale kostprijs. Het reduceren van het energieverbruik dient niet alleen het milieu. Het is ook van vitaal belang voor de concurrentiepositie van een tuinder. Gelijkspanning bespaart energie door het reduceren van het aantal energieconversies en het maakt een betere afstemming mogelijk tussen vraag en aanbod. Ook worden bij gelijkspanningsnetwerken minder grondstoffen gebruikt. Gelijkspanning levert dus een energie-, grondstof- en kostenbesparing op. En daardoor uiteindelijk ook een CO2-reductie. Een van de aanwezigen verwoordde dit mooi “Het mes snijdt aan vier kanten.”
Meer weten over DC=DeCent?
Bekijk de video