Twaalf provincies: waar worden de meeste woningen gebouwd?

Twaalf provincies: waar worden de meeste woningen gebouwd?
Foto: John Gundlach

Alle provincies kijken tegen een woningtekort aan. Ze hebben grote beloften gedaan om de tekorten op te lossen, maar zijn die voldoende? Wie bouwt de meeste woningen en waar zijn de grootste tekorten te verwachten?

Cobouw dook in de cijfers rond woningbouw in alle provincies. Hoe zit het met de huidige voorraad en hoe groot is het woningtekort nu? Iedere provincie heeft op papier inmiddels een duidelijke afspraak gemaakt met woonminister Hugo de Jonge over hoeveel woningen er tot 2030 worden bijgebouwd.

Maar zijn die mooie ambities ook afdoende? Wie kijkt naar de huidige, concrete plannen (woningen die gegund zijn of in de ontwerp- of uitvoeringsfase zitten), ziet dat de tekorten er nog niet mee worden opgelost. Deze harde gegevens, gekoppeld aan bouwprognoses en verwachtingen over de bevolkingsgroei, laten zien dat alleen Zeeland en Groningen in 2050 geen woningtekort hebben. Dit in tegenstelling tot de grote provincies Noord- en Zuid-Holland. Daar wordt weliswaar heel hard gebouwd, maar zullen de tekorten in 2030 en 2050 nog aanzienlijk zijn.

Ranking naar concrete woningbouwplannen

  1. Zuid-Holland
  2. Noord-Holland
  3. Noord-Brabant
  4. Utrecht
  5. Gelderland
  6. Overijssel
  7. Groningen
  8. Flevoland
  9. Limburg
  10. Friesland
  11. Zeeland
  12. Drenthe

De lijst is tot stand gekomen i.s.m. Cobouw Bouwberichten