ERA Contour
Fusie in prefab beton: MBS Groep neemt Heembeton over
Betonbouwer MBS Groep uit Soest neemt Heembeton over, een branchegenoot met vestigingen in Lelystad en Veenoord. "We hebben een nu een mooie lijn van vestigingen in Nederland."
Betonbouwer MBS Groep uit Soest neemt Heembeton over, een branchegenoot met vestigingen in Lelystad en Veenoord. "We hebben een nu een mooie lijn van vestigingen in Nederland."
Om het hout van de Krúsrakbrug bij Sneek goed te kunnen drogen wordt er eerst een reusachtige loods overheen gebouwd. Daarbinnen wordt de temperatuur twee maanden lang tot 40 graden opgestookt voordat het herstel van het hout en de coating kan beginnen.
Door heel Nederland is het Nationaal Hitteplan van kracht. De komende dagen kunnen de temperaturen oplopen tot 36 graden Celcius. Dit zorgt voor een uitdaging op de bouwplaats, want hoe zorgen bedrijven ervoor dat de werkzaamheden door kunnen blijven gaan?
Nieuwbouwplannen moeten voor minimaal 25 procent uit betaalbare koopwoningen bestaan. Dat vinden de VVD en NSC. Of er ook een meerderheid voor is, moet vanmiddag blijken als de Tweede Kamer stemt over de omstreden Wet regie op Volkshuisvesting.
Prefab-fabrieken gebruiken het meeste cement in hun mortels en horen daarmee tot de grootste smeerpoetsen van de betonsector. Vier grote aannemers jutten de prefabbedrijven op om sneller te vergroenen. Al was het maar omdat ze anders zelf hun CO2-footprint niet scherper krijgen.
Na een goed jaar daalt het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen weer. Dat is in zeven van de tien grote gemeenten zo. Maar in Rotterdam en Den Haag is de situatie tegenovergesteld: daar stijgt het aantal vergunningen juist.
Alle gebouwen zakken, zelfs die op megapalen, maar aan welke lagen ontlenen zij hun draagkracht? In het dichtbebouwde Rotterdam is die vraag steeds relevanter. Een palentest aan de Coolsingel brengt het haarfijn in beeld. Eerste update: de diepste paalpunt draagt nog niets bij.
Een snellere overstap op ledverlichting kan miljarden euro's besparing opleveren, de afhankelijkheid van aardgas verkleinen en de druk op het elektriciteitsnet flink verlichten. Dat bepleiten brancheorganisaties op basis van onderzoek door Berenschot.
De omzet en brutowinst van Antea Group Nederland stegen in 2024 opnieuw. Het ingenieurs- en adviesbureau spreekt van 'een uitstekend resultaat'.
Bouw- en sloopbedrijven overtreden veelvuldig de wet door bouwafval niet of onvoldoende te scheiden. Herbruikbare materialen verdwijnen daardoor in de verbrandingsoven of komen op stortplaatsen terecht, blijkt uit onderzoek van Cobouw.
Bouw- en sloopbedrijven houden zich tijdens het slopen en renoveren niet aan de regels voor het scheiden van afval. Daardoor gaan veel recyclebare bouwmaterialen verloren, blijkt uit onderzoek van Cobouw. "Er is te weinig handhaving en toezicht."
"Nederlandse bouwers moeten veel meer naar de industrie en landbouw kijken, want daar is de productiviteit een stuk harder gestegen", zegt William van Niekerk. Hij is directeur van innovatiestichting TKI Bouw en Techniek en bestudeerde de productiviteit in de sector. In een speciale aflevering van Doorzagen met Cobouw Pro, opgenomen vanaf vastgoedbeurs Provada, vergelijkt hij bouw en infra met andere sectoren én het buitenland.
Kort voor het begin van het collegejaar blijkt dat nieuwe collegezaalstoelen absoluut niet aan de eisen voldoen. En dan is er haast bij…
Een groot deel van de doden door koolmonoxidevergiftiging wordt niet veroorzaakt door installatiefouten, maar tijdens (ver)bouwwerkzaamheden door ongecertificeerd personeel. Dit meldt de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) in haar Jaarlijkse verslag CO-stelsel.
Het design en de prestaties van klassiek High Pressure Laminate blijven behouden, maar de ecologische impact gaat omlaag. Met Verneo HPL introduceert Unilin Panels een High Pressure Laminate met een volledig biogebaseerde kern en een lijm die 67% minder CO₂ uitstoot. Daarmee vormt het een duurzamer alternatief voor klassiek HPL.
De Eurocodes vormen een belangrijk onderdeel van de moderne bouwsector in Europa en daarbuiten. Het betreft een reeks Europese normen voor het ontwerp en de berekening van bouwconstructies. "Het belang van deze normen reikt verder dan louter technische specificaties; ze zijn cruciaal voor de veiligheid, efficiëntie en Europese afspraken in de bouw", stellen Danielle van Haasteren en Mirjam van der Gugten, projectleiders van de nieuwe generatie Eurocodes bij NEN. Zij bespreken het belang van de Eurocodes en de rol van NEN daarin.
Restwarmte uit industriële processen blijft vaak onbenut. In Roosendaal bewijst een recent project dat het ook anders kan. De gemeente heeft haar ondergrondse verwarmings- en koelnetwerken getransformeerd door een nieuw voorgeïsoleerd leidingsysteem te installeren om restwarmte te hergebruiken voor stadsverwarming.
Xella Nederland timmert aan de weg voor een duurzame toekomst met innovatieve bouwmaterialen en circulaire projecten. Van slimme innovaties tot hergebruik van materialen - het bedrijf kiest bewust voor een groene toekomst. Een voorbeeld daarvan is de bijdrage aan het circulaire woningbouwproject aan de Leostraat in Eindhoven.
Een aannemer wil zo min mogelijk belemmeringen. De Afbouwpakketten van Saint-Gobain Solutions en zusterbedrijf Gyproc bieden uitkomst. De prefab op maat gemaakte gipsplaten worden als compleet werkpakket in de juiste werkvolgorde per ruimte geleverd op de bouwplaats. Dat scheelt veel werk in de uitvoering en helpt afbouwers om ongehinderd door te kunnen bouwen.
De platforms Emission-0 en Skoon Energy werken samen om de stap naar emissievrij bouwen te vereenvoudigen. Door hun systemen te koppelen, ontstaat één toegangspunt voor emissieloos materieel en de bijbehorende schone stroom, afgestemd op de behoeften van een project. Het doel is om aannemers beter inzicht te geven, planning te verbeteren en kosten beheersbaar te houden.
ERA Contour
Dienst Justitiële Inrichtingen
Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers
Wonen limburg
Gemeente Schouwen-Duiveland