Innovatieve oplossing voor warmtepompdilemma

Innovatieve oplossing voor warmtepompdilemma
De nieuwe all-electric monoblock dakwarmtepomp is ook te zien op de Bouwbeurs 2023.

Bij het verduurzamen van bestaande woningen is de warmtepomp vaak de aangewezen oplossing. Maar hoe passen we al die warmtepompen in, gezien de beperkingen die gelden voor een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad? Dit jaar komt er een innovatieve oplossing beschikbaar die inspeelt op de vraagstukken in Nederland.

Een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad bestaat uit woningen tot 150 vierkante meter uit de jaren ‘60, ’70 en ’80, waaronder veel (sociale) huurwoningen. Bij het verduurzamen van deze woningen met een warmtepomp lopen woningcorporaties onherroepelijk tegen een aantal beperkingen aan. Vaak is er onvoldoende ruimte voor een buitenunit en ontbreekt ook binnen de ruimte. Of bewoners willen gewoonweg geen woonruimte opofferen. Daarnaast spelen onder meer de geluidseisen een rol.

Een van de eerste inzichten van het ontwikkelteam was dat plaatsing van de warmtepomp op het dak veel belemmeringen kan wegnemen”

Bijzonder project

Voor de R&D-afdeling van producent Nefit Bosch in Deventer was deze problematiek in 2018 aanleiding een bijzonder project te starten dat een oplossing moest bieden voor het warmtepompdilemma. Meer dan drie jaar werkte het team samen met ervaringsdeskundigen uit alle geledingen aan een even unieke, als effectieve oplossing: de Compress 5800i AWR, een volledig geïntegreerde all-electric warmtepomp voor schuine daken. Een van de eerste inzichten van het ontwikkelteam was dat plaatsing van de warmtepomp op het dak veel belemmeringen kan wegnemen. Bewoners ervaren minder hinder van een warmtepomp als hij uit het zicht op het dak staat.

Nefit Bosch Compres 5800i AWR Dakwarmtepomp installatie
In principe kan elke installateur met deze warmtepomp aan de slag; er is geen specifieke certificering nodig om met R290 te mogen werken.

Geluid

Het geluidsniveau van het toestel zelf is bijzonder laag. Door de plaatsing op het dak en de unieke horizontaal geplaatste ventilator, met de uitblaas naar boven, is buiten vrijwel niets hoorbaar. Trillingen in het toestel worden gedempt en het leidingwerk wordt flexibel aangesloten. Op die manier wordt ook binnen geluidshinder voorkomen, hebben pilots op diverse locaties het afgelopen jaar bewezen. “Geluid is geen issue: je hoort de ventilatiebox eerder dan de warmtepomp,” merkte een van de bewoners op.

Propaan

Een ander issue is het feit dat in veel gevallen gebruik gemaakt moet worden van het bestaande afgiftesysteem. Dat betekent dat de warmtepomp met hoge temperaturen moet werken. Al in een vroeg stadium werd daarom gekozen voor propaan (R290) als koudemiddel. Naast het feit dat de warmtepomp hiermee hogere aanvoertemperaturen kan leveren, tot 70 ℃, heeft propaan nog andere voordelen: het is een natuurlijk koudemiddel met een veel lager Global Warming Potential dan andere koudemiddelen.

Nefit Bosch Compress 5800i AWR binnenunit + boiler
Nefit Bosch Compress 5800i AWR binnenunit en boiler.

Installatiegemak

In principe kan elke installateur met deze warmtepomp aan de slag; er is geen specifieke certificering nodig om met R290 te mogen werken. De installatiewerkzaamheden zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Er hoeft geen gat in het dak te worden gezaagd, zodat de isolatieschil intact blijft. Wel moet een doorvoer worden aangebracht voor de leidingen. Het overgrote deel van de Nederlandse daken heeft een hellingshoek van 25 tot 55 graden, waarvoor een speciaal, instelbaar montageframe werd ontworpen. Het frame wordt op de meegeleverde kunststof bodemplaat gemonteerd. Vervolgens wordt de volledig geïntegreerde warmtepomp in zijn geheel op het frame bevestigd, waarna alleen nog de leidingen op de binnenunit hoeven worden aangesloten.

Onderhoudsarm

Installateurs hoeven niet om de zoveel tijd het dak op. Het hele ontwerp is gericht op een onderhoudsarm concept. Door het uitgekiende ontwerp is de buitenunit zelfreinigend en hoeft het koudemiddel niet te worden bijgevuld. Mocht op den duur onderhoud noodzakelijk zijn, dan is er alles aan gedaan om het zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Zo kan de beplating snel door een monteur verwijderd worden, waarna alle warmtepompcomponenten direct toegankelijk zijn.

Prefab binnendeel

Medio 2023 start de productie van de nieuwe dakwarmtepomp in Deventer. Dat marktpartijen niet alleen voor renovatieprojecten brood zien deze oplossing blijkt uit het feit dat de eerste honderden units zijn bestemd voor Ibuild. De oplossing past namelijk naadloos in hun vernieuwende concept voor prefab woningbouw. Om een nog snellere installatie van het binnendeel mogelijk te maken, heeft Nefit Bosch hiervoor een plug-and-play oplossing ontwikkeld. De componenten worden voorgemonteerd in het prefab configuratiecentrum en aangeleverd als skid, zodat de werkzaamheden op locatie tot een minimum worden beperkt. Op die manier kan een team twee installaties per dag plaatsen.

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch.