Bijzonder vastgoed inspecteren; dát is werken bij het Rijksvastgoedbedrijf

Bijzonder vastgoed inspecteren; dát is werken bij het Rijksvastgoedbedrijf
Mark Theeuwen voert als senior integraal inspecteur bij het Rijksvastgoedbedrijf inspecties uit bij gebouwen van het RVB.

Voorkomen dat een gevangenisdeur niet meer sluit als de stroom in een extra beveiligde inrichting onverhoopt wegvalt; een mankement in de elektrotechnische installatie van een rechtbank constateren én op tijd (laten) fixen, zodat een rechtszaak gewoon kan doorgaan; of erop toezien dat een paleis van het Koninklijk Huis brandveilig is en dat de beveiligingscamera's functioneren; Mark Theeuwen en René van Dijk hebben bij het Rijksvastgoedbedrijf allerminst saai werk.

“We komen op de mooiste plekken en zien de meest geavanceerde installaties”, zeggen Mark Theeuwen en René van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf. “Bij elk gebouw stellen we onszelf de vraag: hoe zouden wij het thuis doen? Ons streven is om zo effectief mogelijk met belastinggeld om te gaan.”

Twaalf miljoen vierkante meter

Theeuwen heeft een elektrotechnische achtergrond en voert als senior integraal inspecteur bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in kleine teams inspecties uit bij gebouwen van het RVB, de grootste vastgoedbeheerder van het land. Het RVB beheert ruimt twaalf miljoen (!) vierkante meter gebouwen. Het gaat om circa vierduizend rijksgebouwen die in eigendom zijn van het RVB, maar ook alle gebouwen van Defensie. Dat zijn er nog veel meer, maar het RVB heeft ze in beheer. Theeuwen is niet gebonden aan een regio of bepaald soort gebouw. “Ze kunnen mij overal naartoe sturen: van vliegbasis en gevangenis tot belastingkantoor of ministeriegebouw en van Maastricht tot Groningen.”

Ik kom vaak in panden met een belangrijke functie”

Uitgebreide installaties

Als elektrotechnicus focust Theeuwen zich op alle elektrotechnische bouwdelen van een pand. Denk aan verlichting, verdelers, noodstroominstallaties en camera-installaties. “In veel gevallen gaat het om het beoordelen van uitgebreide installaties, dus niet huis-tuin-en-keukeninstallaties. Ik kom vaak in panden met een belangrijke functie. Neem de rechtbank in Maastricht, waar een aantal grote, impactvolle zaken draaien of draaiden met landelijke media-aandacht. Je moet er niet aan denken dat met rechtszaken geschoven moet worden door een mankement in een installatie.”

Inspectie-methodiek

RVB-inspecteurs controleren gebouwen aan de hand van de inspectie-methodiek RVB-BOEI. BOEI staat voor Brandveiligheid, Onderhoud, Energiezuinigheid & duurzaamheid en Inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving. Met deze methodiek worden alle vormen van gebouwinspecties geïntegreerd tot één integraal inspectierapport. Hierin zie je direct de functionele en technische status van een gebouw en of het voldoet aan de BOEI-normen en -eisen. Theeuwen: "Samen met een bouwkundige en een werktuigbouwkundige vormen we een team. We kijken hoe een gebouw er bij staat, iedere specialist vanuit zijn of haar eigen expertise. Je zou kunnen zeggen dat elke inspecteur een rugzakje draagt dat gevuld is met alle basiskennis van zijn of haar vakgebied en samen leveren we één rapport op."

Inspecties plannen

Dat rapport komt uiteindelijk in handen van het team Instandhouding, waarna René van Dijk ermee aan de slag gaat. Van Dijk is programmamanager Instandhouding en verantwoordelijk voor de Defensieportefeuille. “Inspecteurs zijn de ogen van de Instandhouding. Wij plannen welke gebouwen geïnspecteerd moeten worden en sturen inspecteurs op pad. Met hun rapport in handen maken wij instandhoudingsplannen. Wat moet precies worden aangepakt? Hoe? Wanneer? Wat zijn de kosten? Vervolgens maken we een meerjarenonderhoudsplan van een gebouw, daarna volgt de uitvoering.”

René van DIjk Rijksvastgoedbedrijf
René van Dijk is programmanager Instandhouding bij het Rijksvastgoedbedrijf en verantwoordelijk voor de Defensieportefeuille.

Elke type gebouw

Als programmamanager heeft Van Dijk een coördinerende rol voor onder meer regio-adviseurs Instandhouding en probeert hij zoveel mogelijk op pad te gaan. “Het bijzondere van Defensie is dat het ministerie elk type gebouw bezit: van hangar, kazerne, datacenter en gevangenis tot bunker, havengebouw, fietsenhok en dienstwoning. In Nederland en het Caribisch gebied. Het gaat om complete steden, maar dan met een hek eromheen.”

Omvangrijke vastgoedopgave

Het is geen geheim dat het vastgoed van Defensie op veel plekken sterk verouderd en nog niet duurzaam is. Defensie heeft dus een urgente en omvangrijke vastgoedopgave. Van Dijk: “Gelukkig heeft het ministerie van Defensie extra geld beschikbaar gesteld voor vastgoed. Er is een revitaliseringsprogramma opgesteld waarin Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf het vastgoed samen gaan aanpakken. De hele portefeuille wordt kritisch onder de loep genomen. Dat gebeurt langs de lijnen van CVV: concentreren, verduurzamen en vernieuwen. Hoeveel gebouwen hebben we nodig? Wat kan tegen de vlakte? Welke gebouwen blijven behouden? Daar ligt een grote uitdaging voor het Rijksvastgoedbedrijf.”

Spreekt het werk van Mark en René je aan en wil je meer te weten komen over het Rijksvastgoedbedrijf als werkgever en zien welke vacatures er openstaan? Kijk op werkenvoornederland.nl.

Dit artikel is gesponsord door het Rijksvastgoedbedrijf.