Kabelproducent Nexans richt zich vol overgave op de energietransitie

Kabelproducent Nexans richt zich vol overgave op de energietransitie

Duurzaamheid is voor kabelproducent Nexans een belangrijk uitgangspunt bij alles wat het bedrijf doet, een visie die door de gehele organisatie wordt uitgedragen: "In alle strategische beslissingen is duurzaamheid leidend. Duurzaamheid in de breedste in van het woord en op basis van de welbekende drie P's: people, planet en profit. Dit vertaalt zich ook direct door naar onze producten", vertelt Rob van der Sluis, CEO bij Nexans Nederland.

Van der Sluis: “Compliance, goed werkgeverschap en duurzaamheid gaan bij ons hand in hand. En eigenlijk ligt dit ook in het verlengde van elkaar: oog hebben voor mens én omgeving. Dit zie je terug in kleinere dingen, maar ook in grote zaken zoals onze continue zoektocht om de CO2-voetafdruk van het productieproces en onze producten gedurende hun hele levenscyclus te verminderen. Niet alleen omdat dat kosten scheelt, maar ook omdat het energieverbruik veel lager ligt als je slimmer produceert. In de praktijk helpen wij op deze manier installateurs om duurzamer te werken. Ik ben dan ook bijzonder trots op onze productlijn N-LINE en de nieuwe generatie ALSECURE-installatiekabels”

Electrify the future

Onder de slogan Electrify the future richt Nexans zich vol overgave op de energietransitie. Tweeëneenhalf jaar geleden is deze strategie ingezet. “Iedereen weet dat we op termijn van fossiele brandstoffen af moeten. Door de sterk verhoogde vraag naar energie enerzijds en de infrastructuur die dit nog niet aankan anderzijds, is een transitie op het net noodzakelijk. Voor 2050 is de verwachting dat er 50 procent meer stroom wordt verbruikt. Die curve heeft enorm veel impact op de infrastructuur en wij passen onze producten hier op aan”, legt Van der Sluis uit.

In de praktijk zorgen wij voor de noodzakelijke verbetering van kabels: betere materialen, verbeterde designs en nieuwe technologieën helpen om de ecologische impact van kabels te verminderen. Hiermee spelen wij in op de steeds ingewikkeldere bouwwerken door de elektrificatie van de energievoorziening. Van der Sluis “Goede kwaliteit, en een langere levensduur betekent automatisch ook lagere herstel- en vervangingskosten. Minder kosten, betekent weer dat je duurzamer bouwt. In the end heb je dan zowel een veel kleinere CO2 footprint als lagere totaalkosten.”

Duurzame kwaliteit en gebruiksgemak

Nexans voelt de verantwoordelijkheid om het voor de installateurs, en daarmee ook voor projectontwikkelaars, zo gemakkelijk mogelijk te maken om duurzamer te werken. Het betaalbaar maken van duurzame en kwalitatieve producten en het gebruiksgemak staan daarbij altijd centraal. “Wij willen vooral samenwerken met distributeurs die ook het belang van duurzaamheid onderstrepen. Deze groep is gelukkig groeiende. Net als het aantal installateurs dat hier bewust mee omgaat.”

Nexans pakt ook haar rol als ketenpartner en biedt ondersteuning bij kabelberekeningen in de bestekfase. “Projectontwikkelaars zouden in hun ontwerpen ook de kwaliteit en duurzaamheid van de bekabeling moeten meenemen. Het gaat namelijk om essentiële infrastructuur. Daarom denken wij graag mee welke kabel je waar het beste kunt toepassen. Zo kunnen wij helpen om de bekabeling zo efficiënt en duurzaam mogelijk te gebruiken. Daarmee verminder je ook direct de faalkosten”, besluit Van der Sluis.

Kabelproducent Nexans: op weg naar een duurzame elektrificatie

Nieuwe generatie ALSECURE, YmvK en N-LINE

Op productniveau biedt Nexans verschillende producten vanuit duurzaamheids-, veiligheids- en gebruikersoogpunt. Zo vergroten de ALSECURE-installatiekabels niet alleen de brandveiligheid, de kabels zijn ook halogeenvrij. Door de ‘EASY-STRIPPABLE’ technologie in de Nexans YMvK en ALSECURE-kabels kunnen er meer meters per uur worden verwerkt, wat het maakt tot een kwalitatief hoogstaand en duurzaam product. Vergelijkbaar is de halogeenvrije N-LINE productfamilie. Ook deze voorbedrade buis, gemaakt van minstens 30% gerecycled kunststof, is ontwikkeld vanuit een duurzaamheids- en gebruikersperspectief. Daarnaast voldoen de draden en kabels in de buis aan brandklasse Cca.

Kabelproducent Nexans: op weg naar een duurzame elektrificatie

Dit artikel is gesponsord door Nexans.