Laten we beter bouwen met losmaakbare steenstrips

Laten we beter bouwen met losmaakbare steenstrips
De dunne in de fabriek gemaakte Splitbricks worden vastgeklikt aan H-vormige gemodificeerd PVC profielen die zijn vastgeschroefd aan houten regels.

"Let's build better" is het simpele, maar alles zeggende levensthema van Gerrit Tadema. Met de door hem bedachte en via Fassat Gevelsystemen op de markt gezette losmaakbare steenstrips zet hij daarin een nieuwe stap.

“Laten we gewoon beter gaan bouwen en dan bedoel ik: circulair, dus met veel hergebruik en minimaal afval”. Voor Gerrit Tadema, directeur-eigenaar van het in Enter (Overijssel) gevestigde Fassat Gevelsystemen, is het bijna een levenswerk. “Het laat me niet los,” zegt hij daarover, “dat we zoveel materiaal en tijd verspillen
terwijl het voor hetzelfde geld ook anders kan. Dus stop met verlijmen van steenstrips. Ze gaan los, maar nooit op het juiste moment en ze zijn daarna onbruikbaar en maken de afvalberg alleen maar hoger.”

Met zijn bedrijf wil Gerrit “bijdragen aan een betere wereld door middel van onze herbruikbare producten, die de impact op het milieu verminderen. Tegelijkertijd willen we bedrijven in de bouwbranche helpen kosten te besparen op het gebied van bouwmaterialen en arbeid.” Dat klinkt misschien hoogdravend, maar wie met Gerrit aan de praat raakt weet dat hij dit ten volle meent. Bovendien is hij een echte innovator en weet hij met praktische oplossingen zijn woorden kracht bij te zetten.

Het Splitbrickgevelsysteem

Omdat Gerrit zich al vele jaren ergert aan al die verlijmde en gemetselde constructies, ontwikkelde hij losmaakbare dunne steenstrips: de Splitbricks. Ze zijn herbruikbaar, circulair en duurzaam. Bovendien sluiten ze prima aan bij een andere trend, die van de toenemende prefabricering. De bouw staat immers voor grote uitdagingen, zoals het groeiend gebrek aan vaklieden. Voor Gerrit is de uitdaging dan om iets te bedenken waardoor de bouw met minder mensen een beter eindproduct kan afleveren. Een eerste vereiste was daarbij, dat de montage eenvoudig is uit te voeren.

Zo ontwikkelde zich vanuit de Splitbrick een compleet gevelsysteem. Dat is mede dankzij een innovatie zoals de Rocket-Clip bovendien nagenoeg vrij van koudebruggen. Bovendien is het goed toepasbaar.

En hij laat het daar niet bij, want zijn bedrijf levert ook lichtgewicht gevelpannen (Nordic) en losmaakbaar tegelwerk (NoviTiles).

Geen verlijming en duur zaagwerk

Het gepatenteerde Splitbrickgevelsysteem maakt het mogelijk om dunne keramische steenstrips en geveltegels eenvoudig te monteren én na verloop van tijd te demonteren, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een slim bevestigingssysteem, dat zowel bij prefabbouw als in situ grote voordelen biedt. Werken met de losmaakbare steenstrips scheelt arbeid, materiaal en tijd. En het zorgt ervoor dat problemen met verlijmen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

“Als Fassat willen wij af van de wegwerp- en vervangcultuur die een enorme impact heeft op het milieu.””

Gerrit maakt graag de vergelijking tussen zijn dunne steenstrips en de strips die worden gezaagd uit de traditionele baksteen. In de eerste plaats zijn de in een Duitse fabriek geproduceerde dunne steenstrips prijsconcurrerend. Duur zaagwerk is niet nodig en met hun geringe dikte van 15 mm hebben de losmaakbare steenstrips een veel lager grondstof gebruik. Dat werkt overal in door, dus ook in zaken als transport, opslag en verwerking. Als tweede voordeel is er het veel lagere energiegebruik dat nodig is om de dunne steenstrips te produceren.

Strak en eigentijds geveldesign

De losmaakbare steenstrips maken een strakke en eigentijdse geveluitstraling mogelijk. In principe worden ze nagenoeg voegloos aangebracht. De horizontale terugliggende lintvoeg is slechts enkele millimeters mm hoog en doet het meeste denken aan een schaduwvoeg. De steenstrips sluiten links en rechts koud tegen elkaar aan (stootvoegloos). Wanneer een meer traditionele uitstraling wordt gevraagd is het als optie mogelijk om te werken met bredere lint- en stootvoegen. Het systeem heeft niet of nauwelijks dilataties nodig en door de strengperstechniek hebben de Splitbricks een zeer laag (minder dan 3%) vochtopnemend vermogen en zijn ze zeer maatvast.

Volgens Gerrit zijn de steenstrips van een dergelijke hoge kwaliteit dat geen veroudering of vervuiling optreedt, ook niet tijdens het aanbrengen omdat geen lijm of cementvlekken kunnen ontstaan. Bovendien is door het ontbreken van cement en voegmortel de kans op witte uitbloei zeer gering.

Laten we beter bouwen met losmaakbare steenstrips
Om koudebruggen te voorkomen is de Rocket-Clip ontwikkeld, een gepatenteerde met glasvezelversterkte kunststof U-klem met 50 mm lang verlengstuk waaraan een viertal draagvleugels zitten.

Hoe het systeem werkt

Het uitgangspunt zijn de goed hanteerbare, want relatief lichte dunne steenstrips. Ze hebben een in de strengpers voorgevormde onder- en bovengroef, meten 15 bij 52 mm en zijn maximaal 275 of 365 mm lang. De Splitbricks worden vastgeklikt aan H-vormige gemodificeerd PVC profielen die zijn vastgeschroefd aan houten regels. De PVC-profielen zijn in meerdere (voeg)kleuren verkrijgbaar. De houten regels kunnen bij een steenachtige of betonnen binnenblad met buitengevelisolatie rechtstreeks op de hardschuim isolatieplaat worden gemonteerd, bijvoorbeeld van Kingspan. Om daarbij koudebruggen te voorkomen is de Rocket-Clip ontwikkeld. Dat is een gepatenteerde met glasvezelversterkte kunststof U-klem met 50 mm lang verlengstuk waaraan een viertal draagvleugels zitten. Het verlengstuk wordt in het harde isolatiemateriaal gedrukt. De draagvleugels zijn bedacht om de verticale lasten op te vangen. De Rocket-Clip wordt met constructiepluggen in het binnenblad geschroefd.

Dit artikel is gesponsord door Fassat.