Stagiair Maurice onderzoekt zonnepanelen van de toekomst

Stagiair Maurice onderzoekt zonnepanelen van de toekomst

Afstudeerder Maurice Linders onderzoekt de toekomst van de montage van zonnepanelen aan de zijkanten van gevels. Dat gebeurt al, maar nog niet op grote schaal. Voor het bouwbedrijf waar hij via staffing bureau en carrière coach Evoke terecht kwam, onderzoekt hij de mogelijkheden verder. Zijn afstudeeronderzoek, mét uitzicht op een vaste baan. Dit is hoe, en hoe dat zit met die verticale zonnepanelen.

Maurice zit in het laatste jaar van zijn studie: Built Environment. Een opleiding waar studenten klaargestoomd worden voor de bouw van de toekomst. Voor een bouwwereld die goed is voor onze wereld, door de ontwikkeling en toepassing van sustainable technology en innovatieve oplossingen.

Zijn droom: calculatie. “Het lijkt me heel gaaf om hier straks verder te mogen werken op de afdeling.” Sinds een paar weken werkt hij 3 dagen per week op de afdeling Calculatie bij Cladding. De andere 2 dagen voert hij zijn afstudeeronderzoek uit. Hij had het zelf niet beter kunnen fixen, dat weet hij zeker…

Maurice wilde zijn eindstage uitvoeren op een plek met uitzicht om te blijven. Dus nam hij contact op met Myrte van Evoke, waar een stage & baan pakket in de bouw dagelijkse kost is.

De meeste bureaus zaten alleen te azen op iemand voor een vaste baan, Myrte bood me juist een stagebedrijf naar mijn keuze, met uitzicht om te blijven.”

“De meeste bureaus zaten alleen te azen op iemand voor een vaste baan, Myrte bood me juist een stagebedrijf naar mijn keuze, met uitzicht om te blijven. Dat Evoke een speciale afdeling Bouw heeft en met veel bedrijven samenwerkt, gaf de doorslag om kennis te maken. Samen met Myrte heb ik een hele lijst opgesteld van mijn interesses en wat ik absoluut niet interessant vind. Dat hebben we afgezet tegen gewenste reisafstanden en dat soort zaken.”

Calculator & stagiair onderzoeker

Nu mag Maurice zich alweer een tijdje Calculator in spé noemen, én stagiair onderzoeker. In een fulltime week combineert hij de twee.

“Ik mag nu bijvoorbeeld een kleine bedrijfshal of een klein kantoor calculeren, om te beginnen. Of ik krijg oefenopdrachten. Collega’s vertellen dan hoe ze te werk gaan, en checken of ik het goed gedaan heb.”

En dan is er het onderzoek: “Over het toepassen van zonnepanelen aan de gevel.” Yes, aan de gevel, niet alleen op het dak. Iets nieuws voor zijn stagebedrijf, dat Maurice mag gaan onderzoeken op restricties en haalbaarheid.

Stagiair Maurice onderzoekt zonnepanelen van de toekomst

‘De constructieve uitdagingen, daar moet ik naar kijken’

Hoe zo’n verticaal zonnepaneel werkt? “Het concept is vrij simpel. Je monteert een zonnepaneel tegen de zijkant van de gevel, verticaal of onder een helling. Dat is net wat anders dan op een horizontaal dakoppervlak plaatsen natuurlijk. Ik bekijk de uitdagingen van deze mogelijkheden en vergelijk ze met elkaar.”

En waarom willen we dat? “Er zijn best wel wat grote distributiecentra en bedrijfshallen die bijvoorbeeld een heel groot geveloppervlak hebben zonder ramen. Dat zou je allemaal kunnen gebruiken als ruimte voor zonnepanelen. Vaak hebben die gebouwen een flink groot terrein eromheen liggen, waardoor je haast geen belemmering hebt van schaduw. Optimaal rendement dus.”

Constructief goede bevestiging is natuurlijk cruciaal. Zodat ze niet uitvallen en goed aangesloten blijven en dus ook niet in brand kunnen vliegen.”

En welke technische uitdagingen komen daarbij kijken? “ Ik zal vooral gaan kijken naar de bevestiging. Hoe een paneel constructief gezien aan de gevel gemaakt moet worden. En vooral de directe bevestiging: je kunt de zonnepanelen niet rechtstreeks aan de gevelplaten bevestigen. Dus dan zouden de zonnepanelen bijvoorbeeld door het paneel heen aan de achterliggende staalconstructie van het gebouw bevestigd moeten worden. Berekeningen van gewicht, om te meten of de staalconstructie het extra gewicht aan kan. Dat soort zaken.

Constructief goede bevestiging is natuurlijk cruciaal. Zodat ze niet uitvallen en goed aangesloten blijven en dus ook niet in brand kunnen vliegen. Maar ook eraf waaien of vallen, in het ergste geval.”

En hoe ziet dat er straks uit, zo’n zonnegevel met verticale panelen? “Heel strak, als je wil. De kabels kunnen compleet achter de panelen worden weggewerkt, die lopen dan binnendoor richting de technische installatieruimte. Van de buitenkant zie je dan niks, behalve netjes op elkaar aangesloten panelen, die de gevel compleet bedekken.”

Stagiair Maurice onderzoekt zonnepanelen van de toekomst

Dus, tevreden met je carrière via Evoke?

Maurice: “Zeker weten. Het is nog steeds een beetje opstarten en leren hoe we hier te werk gaan op de afdeling calculatie. Maar ik vind het werk meteen al leuk. Iedere keer weer rekenen aan een ander project. In ieder gebouw zit weer iets anders. Het lijkt me heel mooi om hier straks verder te mogen werken.”

Ook op zoek naar een (afstudeer)stage en baan, om te werken aan een mooie toekomst, voor jezelf én onze planeet? Evoke fixt het, samen met jou. Vind hier de carrière coach die bij jou past.

Dit artikel is gesponsord door Evoke.