nieuws

Vrees voor verdwijnen kleine corporaties: ‘kosten zijn te hoog’

woningbouw 435

Vrees voor verdwijnen kleine corporaties: ‘kosten zijn te hoog’

Aedes vreest voor de toekomst van kleine woningcorporaties. Stijgende accountantskosten en extra regeldruk kunnen voor sommigen het einde betekenen, stelt de brancheorganisatie.

Corporaties hebben volgens Aedes steeds meer te maken met oplopende administratiekosten. Ze moeten meer geld neerleggen om hun jaarrekeningen te laten controleren. Terwijl ze, stelt woordvoerder Tonny Dijkhuizen, dit beter kunnen gebruiken voor de bouw en renovatie van sociale huurwoningen.

‘Eisen steeds strenger’

“De eisen om rekeningen te controleren worden steeds strenger. Dus gaat er steeds meer geld en tijd hierin zitten”, legt Dijkhuizen uit na een artikel in het FD.

Aedes heeft door de extra lastendruk het aantal kleine corporaties tussen 2013 en 2017 al zien afnemen met 41 procent en vreest dat deze afname doorzet. “De accountantskosten nemen alleen maar toe. Dus het zou heel goed kunnen dat meer en meer corporaties gaan samenwerken of zelfs fuseren.”

Meer kosten

Een wetsvoorstel van de minister zorgt ervoor dat de kosten alleen maar gaan toenemen, vreest Aedes. Corporaties die meer dan 5000 panden verhuren, moeten straks hun jaarrekeningen laten controleren door een accountant met een zogenaamde OBB-vergunning (Organisatie van Openbaar Belang) “Voor deze strengere eisen moeten corporaties opnieuw meer geld neerleggen.”

Dan speelt ook mee dat accountantsbureaus door de strengere regelgeving straks al hun personeel gaan inzetten voor grote corporaties.  “Het is voor kleine corporaties nu al moeilijk extra een accountant te vinden die zich met hun jaarrekening bezig wil houden. Straks wordt dat nog lastiger.”

Gevolgen woningmarkt

Of het verdwijnen van kleine corporaties grote gevolgen heeft voor de woningmarkt, kan Dijkhuizen niet zeggen. “Of dit leidt tot minder woningen weet ik niet. Maar wat ik al eerder zei gaat er wel steeds meer tijd en geld zitten in administratie, terwijl dat naar woningbouw zou moeten gaan.”

Een oplossing zou volgens Aedes zijn de OOB-status alleen te laten gelden voor corporaties die meer dan 25.000 panden verhuren. “We gaan dit zeker bespreken met het kabinet”, aldus Dijkhuizen.

Reageer op dit artikel