nieuws

Lagere drempels binnenkort verplicht bij voor- én achterdeur

woningbouw 1050

Lagere drempels binnenkort verplicht bij voor- én achterdeur

In de nabije toekomst mogen de drempels bij zowel voordeuren als achterdeuren van nieuwe woningen niet hoger zijn dan twee centimeter. Minister Ollongren wil daarmee woningen beter toegankelijk maken voor mensen met een beperking.

De twee-centimeter-regel geldt nu al voor minimaal een van de toegangen bij nieuwe woningen. Minister Ollongren breidt die maatregel uit. Een goede toegang tot de woning of tuin is een basisbehoefte van iedereen, motiveert zij.

Of de drempel naar balkons ook lager wordt, is nog onduidelijk. De minister vraagt zich namelijk af of dat praktisch uitvoerbaar is.

Er komen ook nieuwe regels winkels en restaurant. De drempel om daar naar binnen te gaan, mag binnenkort ook niet hoger zijn dan 20 millimeter.

Trappen

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt Ollongren ook nieuwe trapregels aan voor publiek toegankelijke gebouwen. “Dit betreft onder andere de eigenschappen van de trapleuning (doorlopend over de lengte van de aantrede aan begin en einde van de trapsteek), correct aangebrachte markeringen en meer uniformiteit in trapontwerpen. Op deze manier komt er zowel voor ontwerpers als opdrachtgevers meer duidelijkheid met betrekking tot het ontwerpen en bouwen van een goed toegankelijke trap.”

Reageer op dit artikel