nieuws

Minister: ‘bouwtechnische keuring huis niet verplichten’

woningbouw 509

Minister: ‘bouwtechnische keuring huis niet verplichten’
Shutterstock

Kopers van huizen zitten niet te wachten op een bouwtechnische keuring. PvdA’er Henk Nijboer windt zich erover op. Minister Ollongren ziet echter geen aanleiding om in te grijpen.

Bouwkwaliteit? Kopers van een tweedehands huis lijken het wel te geloven. Slechts 26 procent laat een bouwtechnische keuring uitvoeren voor aanschaf. En dat zit Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA toch niet helemaal lekker.

Sinds 1 februari 2018 bestaat er namelijk een nieuw modelkoopcontract waarin de bouwkundige keuring standaard is opgenomen. “Hoe zit dat”, wil de politicus van de minister weten.

Minister Ollongren benadrukt dat de keuring niet verplicht is. Wel maken kopers door dat standaardcontract nu bewuster de keuze wel of niet voor een inspectie te kiezen. Absoluut niet heeft de minister de indruk dat kopers worden gedwongen om bouwtechnische keuringen te schrappen, schrijft ze in reactie op Kamervragen.

“Uit eerder onderzoek is niet gebleken dat kopers in een gespannen woningmarkt vaker afzien van een voorbehoud in het koopcontract. Ook was er geen significante daling te zien over de tijd (tussen 2012-2017). Kopers die ondervraagd zijn in dit onderzoek gaven nauwelijks aan dat zij afzagen van een voorbehoud om kans te maken op een woning.”

Eind goed al goed? Voorlopig wel. “Ik zie nu geen aanleiding om verdergaande maatregelen voor te stellen op dit gebied”, aldus de minister.

Reageer op dit artikel