nieuws

Delftse studenten laten Detroit zien wat duurzaam bouwen is

woningbouw 1368

Delftse studenten laten Detroit zien wat duurzaam bouwen is

Detroit is een stad in verval, maar voor tenminste één woning geldt dat niet. Studenten van de TU Delft kochten een krot en lappen het op met alle duurzame renovatietechnieken die ze kunnen krijgen. Straks kunnen Amerikanen er zien hoe ze zelf goedkoop hun huis kunnen verduurzamen.

Duizend dollar. Dat was alles wat drie Bouwkunde-studenten in 2016 betaalden voor het fraaie vrijstaande huis aan Ford Street, midden in de Amerikaanse autostad. Het totale vloeroppervlak is liefst 350 vierkante meter, maar de staat van onderhoud was erbarmelijk. Na bijna dertig jaar leegstand lag het dak er half af en waren de vloeren deels ingestort. Water- en elektriciteitsaansluitingen ontbraken.

“Eigenlijk was er alleen een soort casco over”, vertelt Casper van Alfen, een van de studenten die het project The Motown Movement momenteel trekken. “Er hadden zwervers in geslapen, er was van alles kapotgemaakt en er lagen kogels in de kelder.”

Sinds de start van het project is er een nieuw dak op gekomen, zijn alle kozijnen vervangen en is dubbel glas geplaatst. Op dit moment is een ploeg studenten bezig met isoleren. “Door de koude winters en het ontbreken van isolatie zijn de stookkosten voor sommige gezinnen hoger dan de huurprijs”, zegt Owen Elverding. “Het is een eerste vereiste om te isoleren.”

Spouwmuren heeft de woning niet, dus monteren ze een tien centimeter dik isolatiepakket tegen de binnenkant van de bakstenen muren. Verder plaatsen ze achterzetraam en waterbesparende tools, de warmwaterleidingen worden ingepakt met isolatiemateriaal. Het zijn simpele ingrepen en dat is precies waar het project op mikt. Met een ‘doe-het-zelf verduurzamingspakket’ willen de Delftse studenten anderen inspireren hun huis ook aan te pakken.

Klussen zoals elektra en waterleiding laten ze over aan vaklui

Al in Nederland begonnen ze met fondsenwerving en dat lukte beter dan vooraf gedacht. Daardoor konden ze met een financiële buffer naar Michigan afreizen en direct aan de slag. Klussen zoals elektra en waterleiding laten ze over aan vaklui. Voor andere karweitjes zoals schilderwerk, gipsplaten monteren en afwerken van de vloeren krijgen ze hulp van buurtbewoners. Elverding: “Dit wordt straks een community en educatiecentrum. Daar willen mensen graag zelf een steentje aan bijdragen. Het buurtgevoel en de ‘do-it-yourself’ cultuur zijn hier sterk.”

Het doel vooraf was een woning verduurzamen tegen minimale kosten, maar de kosten lopen toch op. Dat heeft vooral te maken met de noodzakelijke constructieve ingrepen. Een brand vorig jaar, toen de renovatie al een flink eind gevorderd was, zorgde voor forse schade. “Vooral de beganegrondvloer was aangetast”, vertelt Elverding. “Daarnaast moesten we de dakconstructie verstevigen, om zonnepanelen te kunnen plaatsen.” De lateien boven de ramen zijn ook allemaal vervangen. Ze bleken pakweg honderd jaar geleden toen het huis werd gebouwd stomweg te licht uitgevoerd.

Aan duurdere ingrepen wagen ze zich ook. Op het dak komen zonnepanelen en in het huis komt binnenkort een unit voor warmteterugwinning. Aangezien Amerikanen veel luchtverwarming en -ventilatie gebruiken, is dat een techniek die veel rendement kan opleveren. Op termijn moet er nog een lucht/lucht-warmtepomp bij komen. Want het ultieme streven is het huis energieneutraal te maken. Daarmee zou het buurtcentrum dat erin komt vrijwel kosteloos kunnen blijven draaien.

Inwoners van Detroit kunnen er zien hoe ze zelf hun huis kunnen verduurzamen en kunnen er workshops volgen

The Motown Movement is in gesprek met leveranciers over sponsoring van producten. Die willen wel, want feitelijk fungeert de opgelapte woning straks als showroom. Inwoners van Detroit kunnen er zien hoe ze zelf hun huis kunnen verduurzamen en kunnen er workshops volgen. Sinds de sluiting van veel autofabrieken staan duizenden huizen leeg, dus er is nog heel wat te verduurzamen.

Er komt ook een online platform waar iedereen met renovatieplannen zijn licht kan opsteken. Van Alfen: “Dat wordt een menukaart met alle mogelijkheden, gekoppeld aan het prijskaartje en de terugverdientijd.”

Studiepunten krijgen de studenten niet van de TU Delft, ze hebben allemaal een tussenjaar moeten nemen. Maar het levert wel ervaring op die aansluit bij de studie.

Het project moet op 1 juli af zijn en dat wordt gevierd met een groot buurtfeest. Een maand eerder trekt een gezin in de woning boven het buurtcentrum. Buurtorganisatie Focus Hope selecteert er een familie voor die zich veel inzet voor de buurt. Handig, want ze zorgen meteen voor sociale controle. Van Alfen: “Bovendien zijn ze ons ‘proof of concept’: zij kunnen straks getuigen dat het echt beter wonen is in een verduurzaamd huis. Uiteindelijk gaat het daar allemaal om.”

Op de website van De Architect bloggen de studenten van de Motown Movement over de verbouwing.

Reageer op dit artikel