nieuws

Coalitie wil 15.000 extra flexwoningen per jaar: ‘Gemeenten kunnen ze ook zélf bouwen’

woningbouw 1480

Coalitie wil 15.000 extra flexwoningen per jaar: ‘Gemeenten kunnen ze ook zélf bouwen’

Minstens 15.000 extra flexwoningen moeten er jaarlijks bijgebouwd worden. Dat willen coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om het woningtekort het hoofd te bieden. Vandaag stappen ze met dit plan naar minister Ollongren. “Als corporaties het niet oppakken, dan moeten gemeenten het doen.”

Dit bevestigt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis aan Cobouw na berichtgeving in De Telegraaf. Vanavond dienen de partijen gezamenlijk een motie in met dit voorstel.

Noodplan voor woningbouw

De partijen willen dat de minister een concreet noodplan opstelt om gemeenten, ontwikkelaars, investeerders en corporaties ertoe aan te zetten ‘grote aantallen’ (minstens 15.000 per jaar) extra flexwoningen te realiseren.

Volgens Koerhuis is deze noodgreep een ‘onvermijdelijke maatregel’ om het enorme woningtekort tegen te gaan. “We moeten zorgen dat mensen zo snel mogelijk een huis vinden. Tijdelijke woningen zijn een goede oplossing, ze zijn snel geplaatst.”

‘Laat gemeenten zelf woningen realiseren’

In eerste instantie is het de bedoeling dat ontwikkelaars, investeerders en corporaties de woningen gaan realiseren, maar als die niets doen, moeten gemeenten zélf tijdelijke woningen realiseren, vindt Koerhoes. Net zoals gemeente Purmerend onlangs deed. “Dat initiatief juich ik van harte toe. Als corporaties de kar niet trekken, laat gemeenten het dan doen.”

Purmerend
Purmerend nam onlangs een vrij uitzonderlijke stap door geld uit te trekken om zelf tijdelijke woningen te kunnen realiseren. De gemeente is het wachten op corporaties zat en besloot daarom het heft in eigen hand te nemen. 9 miljoen euro trok de gemeente uit voor de bouw van minimaal 118 tijdelijke woningen.

Het Kamerlid is niet bang dat gemeenten dan teveel risico’s nemen. Iets waarvoor voormalig minister Stef Blok wel voor waarschuwde toen Assen in 2015 zelf woningen ging bouwen. “Dat is de verantwoordelijkheid van gemeenten zelf.”

15 jaar in plaats van tien

Om het realiseren van tijdelijke woningen iets makkelijker te maken, willen de coalitiepartijen dat flexwoningen een houdbaarheidsdatum van 15 jaar, in plaats van tien krijgen.  Op die manier is het makkelijker de businesscase rond te krijgen, verklaart Koershuis.

“Wat ik steeds hoor als ik met partijen spreek die hiermee bezig zijn ,is dat tien jaar een woning ergens plaatsen, eigenlijk net te kort is. Daarom roepen wij de regering ook op om de regelgeving voor tijdelijke woningbouw aan te passen dat woningen voor maximaal 15 jaar op een locatie kunnen blijven staan”, aldus Koerhuis.

Reageer op dit artikel