nieuws

Team Eraflats pakt door met renovatie nog eens 400 woningen

woningbouw 1311

Team Eraflats pakt door met renovatie nog eens 400 woningen

Smits Vastgoedzorg en ERA Contour gaan drie Eraflats in Zwijndrecht renoveren met in totaal 392 woningen. Daarmee gaat de teller van de renovatie-combinatie richting de tweeduizend. En er zitten er nog een paar honderd in de pijplijn.

De Era-flats zijn misschien wel het bekendste gebouwtype uit de wederopbouw-periode. Iedereen kent ze, slechts weinig mensen houden van ze. Maar ze droegen wel bij aan het tegengaan van de woningnood na de oorlog en bieden zoveel Nederlanders onderdak dat ze niet meer weg te denken zijn uit het stadslandschap. Vooral de randstad staat er vol mee.

De Era flat had de primeur van de tunnelkist

Ruim vijftig jaar nadat JP van Eesteren en haar gespecialiseerde dochterbedrijf  ERA de galerijflats neerzette, met de destijds revolutionaire tunnelkist, zijn de flats toe aan een flinke opknapbeurt. Era Contour en Smits Vastgoedzorg pakten afgelopen jaren als Team ERAflats al zo’n duizend woningen aan. Op dit moment hebben ze er ruim vijfhonderd in onderhoud en daar komen na ondertekening van het contract met woningcorporatie Trivire in Zwijndrecht nog eens bijna vierhonderd woningen bij.  Bovendien zijn ze in gesprek met verschillende corporaties over de renovatie van nog eens zo’n duizend woningen.

De flats in Zwijndrecht worden geïsoleerd  en afhankelijk van de conditie worden keuken, badkamer en toilet vernieuwd. De installaties worden individueel regelbaar en de sociale veiligheid van het complex wordt vergroot door het installeren van een videofoon. Verder wordt de plint aangepakt en de galerijhekken op de eerste verdieping worden vernieuwd, zodat de flats een eigentijds uitstraling krijgen. Het ontwerp is van A3 architecten, ook een bekende partij van Team ERAflats.

Eerst een proefstrang dan volgt de bouwtrein

De drie flats aan het P.J. Oudplein en het Gerbrandyplein op de gebruikelijke manier aangepakt. In maart renoveren ze eerst een proefstrang om de precieze planning en bouwvolgorde te bepalen en te kijken wat ze zoals tegenkomen. Daarna trekt de bouwtrein op de meest logische manier over de flat. De bewoners kunnen tijdens de twaalf dagen durende verbouwing in principe in hun huizen blijen wonen. Maar de bouwcombinatie heeft een paar wisselwoningen beschikbaar voor speciale gevallen of als de overlast tijdelijk te groot wordt.

Artist impressions: A3 Architecten

Reageer op dit artikel