nieuws

Rotterdamse bouwwethouder Kurvers: ‘Ik heb niet gelekt’

woningbouw Premium 585

Rotterdamse bouwwethouder Kurvers: ‘Ik heb niet gelekt’
Foto: Marc Nolte

De Rotterdamse bouwwethouder Bas Kurvers heeft tijdens een spoeddebat ontkend dat hij betrokken is geweest bij het lekken van geheime documenten. D66-wethouder Adriaan Visser trad al af over de affaire, een betrokken CDA-fractievoorzitter weigert te vertrekken.

Kurvers hield tijdens het verhitte raadsdebat vol dat hij pas over het lekken is ingelicht nadat dit al een feit was. “Daarna heb ik op de eerste werkdag de burgemeester ingelicht.”

De VVD-wethouder hield verder de lippen stijf op elkaar over de exacte loop der gebeurtenissen. Hij zegt de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek af te wachten dat is ingesteld naar de lekaffaire. Hij zegt zich daarnaast geen zorgen te maken over een aangifte tegen hem door een burger wegens een ambtsbedrijf – het openbaar maken van geheime stukken.

Kurvers kwam deze week in het nauw door het bekend worden van een WhatsApp-bericht van CDA-fractievoorzitter Christine Eskes. Daarin meldde zij aan wethouder Visser dat Kurvers op de hoogte was dat een geheim document over het Schiekadeblok was gedeeld met de pers. Dat was pikant, omdat hij eerder beweerde dat hij pas later op de hoogte was gebracht.

Vernietigend

De stadhuisaffaire begon twee weken geleden met een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer. Die velde een vernietigend oordeel over een erfpachtovereenkomst die in 2009 werd gesloten met projectontwikkelaar LSI. De deal, die de bouw van een Rotterdams zakendistrict moest garanderen, werd destijds gepresenteerd als vrij van risico’s. Maar de bouw kwam niet van de grond en de gemeente leidde daardoor miljoenenverliezen. Visser was destijds als directeur van de gemeentelijke diensten een hoofdverantwoordelijke voor het fiasco, stelt de Rekenkamer. Door lekken van een powerpoint-presentatie uit 2009 wilde Visser aantonen dat de risico’s wel degelijk zijn besproken. Toen dat uitkwam, had hij geen andere keus dan op te stappen.

Tot woede van de oppositie verklaarde CDA-fractievoorzitter Eskes aan het begin van het debat van vandaag dat ze vooralsnog niet opstapt wegens haar lekactie. Dat kan cruciaal zijn, want haar stem kan net de doorslag geven bij stemmingen. De coalitie van VVD, D66, CDA, CU-SGP en GroenLinks heeft een meerderheid van 1 stem. Een motie van afkeuring tegen Kurvers haalde het donderdag net niet, met 21 tegen 20 stemmen.

De uitkomst van het onafhankelijk onderzoek naar de affaire wordt verwacht op 1 maart.

Reageer op dit artikel