nieuws

HSB wordt vierde co-maker Ymere

woningbouw Premium 1311

HSB wordt vierde co-maker Ymere

Woningcorporatie Ymere heeft bouwbedrijf HSB geselecteerd als extra co-maker. Het bouwbedrijf uit Volendam gaat, samen met de bestaande co-makers, de komende vijf jaar een groot aantal woningen bouwen, renoveren en verduurzamen.

Dat maakte Ymere vrijdagmorgen bekend. HSB bleek na een openbare aanbesteding de beste kandidaat. Daarnaast werd vanwege “grote tevredenheid” de samenwerking met Dura Vermeer, Thunnissen en Coen Hagendoorn met vijf jaar verlengd.

Ymere bezit ruim 73.000 woningen in de metropoolregio Amsterdam. De komende jaren wil de Amsterdamse corporatie vele honderden woningen bijbouwen. Maar ook het dagelijks onderhoud van bestaande woningen gaat door, net als woningverbeterings- en renovatieprojecten. “Om dat goed te kunnen doen werken we samen met een aantal partners”, legt Viviane Regout, lid van de directieraad van Ymere uit. “Niet gewoon een opdracht geven, maar meedenken en meedoen. Van begin tot het einde.”

Door te profiteren van elkaars kennis en kunde in combinatie met schaalgrootte levert dat volgens Ymere niet alleen een financieel voordeel voor alle partijen op. Minstens zo belangrijk is dat je leert van elkaar en daardoor nog effectiever en efficiënter kunt werken, stelt Regout.

Kaarten open en bloot op tafel

“Bouwers rekenen eerlijke prijzen, maar de échte winst zit hem op de lange termijn vooral in continuïteit en efficiënt kunnen werken door het delen van kennis.”

Dat de keuze van Ymere op HSB is gevallen komt volgens HSB-directeur Camiel Honselaar mede door het feit dat HSB niet werkt zoals een traditionele aannemer. “Net als Ymere vinden we een gelijkwaardige samenwerking en transparantie belangrijk. Alle kaarten open en bloot op tafel”, vertelt Honselaar. “En we zijn geen prijsvechter. Want het meeste geld verdien je door minder uit te geven. Hoe beter je samenwerkt, hoe minder fouten je maakt en hoe lager de kosten. Zo kun je op de meest efficiënte wijze een sociale huurwoning bouwen.”

Het doel van HSB is comfortabele huizen maken die er mooi uitzien. Honselaar: “Maar als je niet oppast worden de bouwkosten van een sociale huurwoning te hoog. Dat wil je niet. Betaalbaarheid is belangrijk zonder concessies te doen aan de kwaliteit.”

Ymere betaalt co-makers voor kwaliteit

Ymere betaalt co-makers voor kwaliteit

 

 

 

Reageer op dit artikel