nieuws

Stopzetting dreigt voor nul-op-de-meter-proef Lefier: ‘Doorgaan is onverantwoord’

woningbouw Premium 3122

Stopzetting dreigt voor nul-op-de-meter-proef Lefier: ‘Doorgaan is onverantwoord’

Een van de eerste nul-op-de-meterprojecten van Nederland dreigt geen vervolg te krijgen. Offertes van aannemers voor het aanpakken van negentig woningen zijn “onverantwoord” prijzig.

Het was een van de paradepaardjes van de Stroomversnelling: het project met dertig nul-op-de-meterwoningen in Nieuw-Buinen (Groningen). VolkerWessels pakte het project vol trots aan. In 2016 werden de eerste woningen van een nieuwe jas voorzien. “Energiezuinige woning binnen een dag”, kopte Cobouw. Lefier was een van de  koplopers in corporatieland die het avontuur met nul-op-de-meter aandurfden.

Stijgende bouwkosten zorgen voor prijzige offertes

Aan dat avontuur dreigt nu een einde te komen. Althans voor het proefproject. Op stapel stonden nog 90 woningen in Nieuw-Buinen die gerenoveerd moesten worden. De corporatie vroeg een aantal aannemers naar offertes om de woningen te “vernommen”. “Daaruit bleek dat de investering niet uit kan. Dat zou onverantwoord zijn”, bevestigt Lefier-woordvoerder Lidia de Vin berichtgeving hierover in het Dagblad van het Noorden.

Maar definitief is het besluit om de proef te stoppen nog niet, benadrukt ze. “We zijn nog in gesprek met de gemeente.” Wethouder Nynke Houwing van de gemeente Borger Odoorn heeft in een raadsvergadering laten vallen dat de woningen gesloopt gaan worden. Daarmee heeft ze voor haar beurt gesproken, want het is volgens Lefier nog geen gelopen race. “We zijn nu aan het kijken: wat is de situatie en wat zijn de mogelijkheden.”

Lefier neemt geen afscheid van nul-op-de-meter: ‘Absoluut niet’

Dat de prijzen die aannemers vragen zo hoog zijn, is een van de redenen waardoor het project (voorlopig) geen doorgang vindt. Daarbij speelt volgens haar mee dat de gevels van de woningen asbest bevatten. “Saneren kost veel geld.”

Bepaald geen reclame voor het nul-op-de-meterproject waren ook de kinderziektes die na de renovatie opdoken. “Technische aspecten”, verwoordt De Vin de problemen waar volgens haar zowel bewoners en Lefier last van hadden. Volgens het Dagblad van het Noorden regende het klachten over een te hoge luchtvochtigheid en een onvoldoende functionerend verwarmingssysteem. Monteurs hadden het maanden na levering nog druk met reparaties en oplossen van storingen. Nog steeds zou een deel van de huurders met problemen kampen. Achter de schermen zouden volgens de regionale krant nog steeds specialisten bezig zijn om problemen op te lossen.

Veel vernommingen bij Lefier gaan goed

De problemen bij nul-op-de-meterhuizen in Nieuw-Buinen willen zeker niet zeggen dat Lefier afscheid neemt van nul-op-de-meter. “Absoluut niet”, zegt De Vin. “Er lopen diverse andere projecten met nul-op-de-meterrenovaties, zoals in Stadskanaal. Dit project in Nieuw-Buinen kun je absoluut niet vergelijken met andere projecten. We hebben veel andere vernommingen lopen die goed gaan. Voor het project in Nieuw-Buinen waren we koploper, dan heb je soms te maken met een kink in de kabel.” Ook bij nieuwbouwwoningen heeft Lefier nul-op-de-meterprojecten lopen. De Vin: “In Borgen bijvoorbeeld.”

Reageer op dit artikel