nieuws

Prijsstijging bestaande woning neemt in december voor het eerst in maanden iets af

woningbouw Premium 244

Prijsstijging bestaande woning neemt in december voor het eerst in maanden iets af

De prijsstijging van bestaande koopwoningen is in december lager uitgekomen dan de maanden daarvoor. Een gemiddeld huis werd ten 8,4 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In oktober en november was er nog sprake van een stijging van 9 en 9,5 procent.

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Terwijl de constante stijging in december dus voor het eerst in maanden weer iets afnam, zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen in heel 2018 wel flink gestegen: ze waren gemiddeld 9 procent duurder dan in 2017.

In mei recordniveau verbroken

Sinds juni 2013, toen de prijsniveaus van huizen het dieptepunt had bereikt, is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 werd voor het eerst het recordniveau van augustus 2008 verbroken. Tot december bleven de prijzen onafgebroken stijgen.

Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in december 2018 ruim 33 procent hoger. Ten opzichte van de vorige piek in augustus 2008 waren de koophuizen in december 2018 alsnog bijna 5 procent duurder.

Iets minder woningen verkocht dan in 2017

In heel 2018 werden er volgens het Kadaster nog een flink aantal woningen verkocht: 218 491. Wel tien procent minder dan in heel 2017, maar nog steeds het een na hoogste getal ooit.

Reageer op dit artikel