nieuws

Minder hypotheekaanvragen voor woningkoop, meer voor isoleren woning

woningbouw Premium 433

Minder hypotheekaanvragen voor woningkoop, meer voor isoleren woning

 Het aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning is in 2018 met ruim 3 procent gedaald. Dat komt omdat het voor starters op de huizenmarkt lastig is een geschikte woning te vinden die zij financieel rond kunnen krijgen door de almaar stijgende huizenprijzen.

Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Volgens HDN liep het aandeel starters met 9,4 procent terug. Het totaal aantal hypotheekaanvragen steeg vorig jaar met 4 procent tot 388.723. Die stijging komt vooral door het aantal mensen dat hun hypotheek opnieuw afsluit tegen betere voorwaarden. Dat waren er bijna 30 procent meer dan in 2017.

De huizenprijzen stegen in 2018 gemiddeld met 8,5 procent naar 336.698 euro, aldus HDN.

Meer hypotheken voor isoleren woning

Interessant voor de bouw is dat steeds meer mensen een hypotheek vragen om hun woning energiezuiniger te maken. In 2018 was 3,7 procent van de aanvragen voor een hypotheek met een investering voor energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van een woning of de aanschaf van een warmtepomp. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van 2017.

Sinds 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een definitief energielabel van de Rijksoverheid te hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en wordt inmiddels bij 25 procent van de hypotheekaanvragen meegestuurd naar de hypotheekverstrekker. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een mogelijk rentevoordeel of extra financieringsmogelijkheden als het gaat om een energiezuinige woning of als kopers willen investeren in energiebesparende maatregelen.

Reageer op dit artikel