nieuws

Bouwstop voorbij: Zeeuwse corporatie en bouwer doen beide water in de wijn

woningbouw 1271

Bouwstop voorbij: Zeeuwse corporatie en bouwer doen beide water in de wijn

Woningcorporatie RWS heeft toch bouwers gevonden voor de bouw van 113 nieuwbouwwoningen verspreid over de gemeente Goes, Kapelle en Noord-Beverland: Peters Bouwgroep en Bouwbedrijf Rijk. Afgelopen zomer mislukte de aanbesteding, omdat drie partijen ver boven de prijs inschreven.

Door de fors opgelopen bouwkosten dreigde het project circa drie miljoen euro duurder te worden dan gepland. Daarom verklaarde corporatiedirecteur Maarten Sas de aanbesteding ongeldig. “Voor de geoffreerde prijzen konden we geen opdracht verstrekken. Dan zouden we de huren zo fors moeten verhogen, dat het niet meer aan huurders uit te leggen is”, verklaart hij.

Sas ging met Peters, de laagste inschrijver, in gesprek en haalde bouwbedrijf Rijk erbij. Na een half jaar lang praten, onderhandelen en plannen maken, slaagden de partijen erin de kosten van het project flink omlaag te brengen. Daarom kon er deze week een bouwteamovereenkomst worden getekend.

‘Risico’s flink verlaagd’

De corporatiedirecteur is blij met het resultaat, maar geeft toe dat het niet eenvoudig was. “Door veel te praten hebben we de risico’s flink kunnen verlagen. Ook hebben we kosten bespaard op inkoop van materiaal en op de planning. Daarnaast hebben wij het budget iets verhoogd. Dus aan beide kanten zijn we naar elkaar toegekomen.”

De zeven nieuwbouwprojecten zijn verspreid over de gemeente Goes, Kapelle en Noord-Beveland. In Goes gaat het om drie projecten van in totaal 84 woningen, in Kapelle één project van acht woningen en in de gemeente Noord-Beveland drie projecten van in totaal 21 woningen. Het projectmanagement wordt, in opdracht van RWS, verzorgd door PMB Marsaki.

Nul-op-de-meter

Alle 113 woningen worden nul-op-de-meter (NOM) gebouwd. Een NOM-woning is een woning die een zeer lage energievraag heeft door hele goede isolatie. De benodigde warmte wordt opgewekt door een bodemwarmtepomp. De resterende energie die nog nodig is, wordt opgewekt door zonnepanelen.

Later meer in Cobouw over dit project.

Reageer op dit artikel