nieuws

Oude rotten willen ‘ongezonde’ bouw wakker schudden: ‘Winst ontwikkelaar mag niet verlies zijn van klant’

woningbouw Premium 3291

Oude rotten willen ‘ongezonde’ bouw wakker schudden: ‘Winst ontwikkelaar mag niet verlies zijn van klant’
Nederland,Helvoirt, 29/30 mei 2018 GGW Woonvilla Helvoirt Jeffrey Derksen Fotografie mob 0624807081

Gezonde woningen, gezonde marges, gezonde relaties in een woonwijk. Met aerogels, infrarood vloerverwarming, opleidingsambities en tal van bv’tjes. Oftewel het nieuwe consortium Gewoon Gezond Wonen, een kersvers bouwbedrijf dat eigenlijk geen bouwbedrijf mag heten en gruwelt van warmtepompen. “De winst van de ontwikkelaar, mag niet het verlies zijn van de klant.”

“Moraalridders van de bouw? Kun je daar niet wat anders van maken? Mensen moeten niet direct afhaken als ze ons verhaal lezen”, reageert Rik van Oorschot founding father van Gewoon Gezond Wonen kort voor de publicatie.

Hij gaat door. “Het woord moraalridders wekt bij meeste mensen weerstand op en dan mist het doel. Zou je daarvoor iets anders kunnen bedenken? Wij willen iedereen wakker schudden en een discussie op gang brengen.”

Cobouw laat het besproken woord staan. Van Oorschot en kornuiten laten namelijk wel degelijk een nieuw, socialer geluid horen. Deze bouwers willen niet alleen gezonde woningen bouwen en breken met oude gewoonten, ze willen ook nieuwe generaties opleiden, meer vrouwen in de sector én hele buurten veraangenamen.

Joke Bruijs in een scene van Toen was geluk heel gewoon.

Toen was geluk heel gewoon. Daar doet dit initiatief aan denken. Natuurlijk, de haast Utopiaanse ambities van deze groep vijftigplussers moeten nog worden waargemaakt, maar dat de boodschap verfrissend is, mag duidelijk zijn.

Met dertig oudere bouwers, financieel deskundigen en pionierende leveranciers wil het consortium Gewoon Gezond Wonen de bouw van absurde gewoonten, compleet op zijn kop zetten. Daar laten ze geen enkel misverstand over bestaan.

“Ik bel je zo terug”, reageerde Van Oorschot vanochtend nog voor hij dat duidelijk kon maken. “Ik sta op een dak.”

Eenmaal beneden vertelde hij uitvoerig over het nieuwe bouwbedrijf dat eigenlijk geen bouwbedrijf mag heten. “Wat voor dak het was? Een systeemelement. Zelf ontwikkeld. Met reflectiefolies en EPS.”

EPS? Is dat gezond bouwen?

‘De moraal in de bouw verslechterd’

“Nou ja. Daar willen we ook van af. Maar omdat het een licht materiaal is, kozen we daar in dit geval toch voor. In Zweden, Noorwegen en Duitsland gebruiken ze al andere isolatiematerialen. Ik wil ook het liefst geen olieproducten en overstappen op wol, houtsamenstellingen of hennep.”

Terug naar de essentie. Gewoon Gezond Wonen. Hoezo eigenlijk?

“De moraal in de bouw verslechtert. De mens, de klant, moet centraal staan, maar het lijkt wel of het daar niet meer om gaat. Vaak worden mensen opgescheept met materialen en producten waar ze geen verstand van hebben, terwijl het wel verkocht wordt als heel duurzaam en goed. Veel bouwers missen die kennis ook. We begrijpen het niet meer.”

Rik van Oorschot: “We begrijpen het niet meer.”

Daarom moet het anders, vindt Van Oorschot. Zijn consortium bestaat dan ook uit allemaal bv’tjes, het uitknijpen voorbij. Meerdere disciplines onder een dak. Van maker tot financier. Samen op zoek naar gezonde marges en winsten die op een nette manier wordt verdeeld.

De eerste bestaande woningen zijn onder handen genomen, de eerste nieuwe reeds gebouwd. “Dit jaar hopen we op 150 uit te komen. Binnen drie jaar willen we doorgroeien richting 1000.”

“Lucht verwarmen is gek”

Veel nieuwbouwwoningen zijn ongezond, zegt de 54-jarige Van Oorschot. Verduurzamen en ‘genezen’ zijn antwoord. Met zoveel mogelijk prefab en zeker geen warmtepomp

“Ik ben tegen het verwarmen van de lucht. Mede daardoor krijg je andere soort ellende en moet je alles afsluiten. En als je niet ventileert krijg je hoofdpijn, allergieën en schimmels. In feite bouwen we voort op het systeem dat er al jaren is, dat beangstigt mij.”

Steeds slaan we verkeerde wegen in en zelfs het Bouwbesluit borduurt daarop voort, gaat hij door. “Daardoor moet nu ineens alles potdicht. Dat is zonde van het geld en de energie. Wij geloven in infra-roodverwarming. Dat werkt veel effectiever.”

Hij geeft nog een voorbeeld van een volgens hem overgewaardeerd systeem: een fundering van EPS. “Ze beloven een bepaalde rc-waarde, maar ze vertellen er niet bij dat eps vol kan lopen met water. Dan blijft er nog maar weinig van die waarde over. Het is maar zoveel procent, zegt de industrie, maar ik heb voorbeelden gezien waarbij het water er aan de andere kant uitkwam. EPS om de fundering te isoleren is kortweg zo lek als een mandje.”

Woonvilla Helvoirt: Foto via GGW. Jeffrey Derksen Fotografie

Van Oorschot reisde de hele wereld af op zoek naar innovaties. Vijf, zes jaar geleden begon hij te dromen. Uiteindelijk ging de kogel door de kerk: ik ga het zelf doen.

“Als ik moet wachten op allerlei programma’s en ministeries zijn we zo weer vijftien jaar verder. We moeten weer leren leren en de huidige bouwers helpen de stroom van nieuwe producten en technieken op gang te brengen.”

Mooi streven, maar hoe ziet zo’n woning eruit?

Aerogel

“De basis is hetzelfde. Altijd gaan we uit van goede isolatie in de fundering, gevels en daken. Balansventilatie hebben wij niet nodig. En we isoleren zoveel mogelijk met reflectie materialen, maar ook met relatief onconventionele materialen zoals aerogel. Verwarmen doen we met infrarood, alleen op de plaatsen waar dat nodig is. Stralingswarmte is net zoals de zon. Heel puntgericht. En we willen ook dat leveranciers als het ware eigenaren blijven van hun producten. Dat stimuleert het circulaire denken.”

Met TNO willen de ‘bouwers’ alle prestaties van de GGW-woningen meten, zodat ze aantoonbaar kunnen laten zien dat het anders kan en moet. Vooralsnog doen ze het met de eerste ervaringen van gebruikers. Die zijn goed, zegt Van Oorschot.

“Ze zijn gelukkig met de gekozen systemen en ervaren dat het goed aanvoelt: alsof de zon in hun huis schijnt.”

Alle betrokken van dit bedrijf hebben hun sporen verdiend in de bouw en daarbuiten, zegt Van Oorschot. Hij hekelt korte-termijn-denken en gelooft in total cost of ownership en kijken naar “CAPEX” (vervangingsmomenten). “In de basis mogen de investeringen hoger zijn, als de winst over dertig jaar maar hoger ligt.”

Meer bouwvrouwen graag

Punt? Nee. Deze moraalridders van de bouw willen meer. Hele buurten socialer maken, er zijn plannen voor een opleidingscentrum, ze willen werkloze 50-plussers de bouw in helpen én… meer vrouwen in de bouw.

“Daar zijn er veel te weinig van”, legt Jeroen Bartels (61) uit. Als adviseur duurzaamheid is hij nauw betrokken bij GGW.

“De bouw was tot voor kort nogal vrouwvijandig. Maar we moeten alle zeilen bijzetten, we hebben alle handjes en brains nodig. Met de ROC Twente bekijken we nu hoe we meer vrouwen in de bouw kunnen krijgen.”

Jeroen Bartels: “Wij vliegen het helemaal anders aan”

Ook Bartels streeft een andere bouw na. Het huidige systeem “rammelt”.

“De aannemer verdient geld aan het uitknijpen van onderaannemers zonder verantwoordelijkheid te nemen, komt altijd met meerwerk en heeft er belang bij om goedkopere producten met een lagere prijs te gebruiken. Wij vliegen het helemaal anders aan. Vanaf de planvorming werken wij de investering en de financiering uit. Daarnaast passen we alleen materialen en producten toe die minimaal dertig jaar zonder problemen meegaan. Het kan niet zo zijn dat de winst van de ontwikkelaar het verlies wordt van de bewoner. Of dat de winst van de aannemer het verlies is van de ontwikkelaar.”

Moraalridders? Misschien niet, maar dat hun dromen uitkomen weten ze zeker. “We hoeven geen groot bouwbedrijf te worden en wat we doen is ook geen rocket-science. Maar uiteindelijk moet dit leiden tot een vernieuwing van de bouwsector. Niet alleen door te zeggen, maar vooral door het te doen.”

 

Reageer op dit artikel