nieuws

Prijs nieuwbouwhuis stijgt sneller dan bestaand huis

woningbouw 2251

Prijs nieuwbouwhuis stijgt sneller dan bestaand huis
Nieuwbouw Zaandam

Nieuwbouw koopwoningen werden 11,2 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl de prijzen van bestaande koopwoningen in dezelfde periode 9 procent stegen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde prijs van een nieuwbouw koopwoning was in het eerste kwartaal van 2018 ruim 350.000 euro. In 2015 was de gemiddelde verkoopprijs in hetzelfde kwartaal nog 260 duizend euro.

Gemiddeld is een nieuwbouw koopwoning dus bijna een ton duurder geworden in drie jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning is in dezelfde periode bijna 60.000 euro duurder geworden.

Nederland Europees gezien bij hoogste prijsstijgers

In Nederland waren koopwoningen in het eerste kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijsontwikkeling binnen Europa. Nederland behoort daarmee in Europa momenteel tot de landen met de grootste prijsstijging van koopwoningen.

De ontwikkeling van de gemiddelde verkoopprijs is geen zuivere indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen, waarschuwen het CBS en het Kadaster. Het type woningen dat in een kwartaal wordt verkocht (bijvoorbeeld appartementen of villa’s) is niet steeds gelijk. De prijsindex is een weergave van de prijsontwikkeling waarbij wel is gecorrigeerd voor verschillen in woningkenmerken. Dat de gemiddelde verkoopprijs in de afgelopen drie jaar meer is gestegen dan de prijsindex, duidt erop dat er de afgelopen jaren meer woningen in een hoger prijssegment zijn gebouwd.

Uit recent onderzoek van Cobouw bleek onlangs dat middelgrote woningen steeds minder gebouwd worden. Kleine woningen en grote woningen juist steeds vaker. Het lijkt erop dat de grote woningen vooral koopwoningen zijn en de kleine huurwoningen.

Uit cijfers van afbouwverzekeraar Woningborg blijkt dat projectontwikkelaars in de eerste vijf maanden van dit jaar 7 procent minder nieuwe woningen verkochten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook in de bestaande bouw is een afname in de verkopen te zien.

Reageer op dit artikel