nieuws

010 wordt een beetje 020: Amsterdammers verhuizen naar Blijdorp

woningbouw 1400

010 wordt een beetje 020: Amsterdammers verhuizen naar Blijdorp

Het moet niet gekker worden: 15 procent van de woningen in de Rotterdamse wijk Blijdorp wordt gekocht door Amsterdammers, meldt makelaar Colliers.

Wat is er aan de hand als Amsterdammers in grote getale naar Rotterdam verhuizen? Er gaat iets niet goed met de woningmarkt, lijkt het antwoord.

De prijzen per vierkante meter in de populaire Rotterdamse wijk Blijdorp liggen veel lager dan in Amsterdam en Utrecht. Daar betalen kopers volgens Colliers al gauw 4.300 tot 6.500 euro per vierkante meter woonruimte in de buurt van het centrum. In Blijdorp is de prijs slechts 3.150 euro per vierkante meter.

Vooral jonge huishoudens trekken volgens de makelaar massaal naar het centrumgebied van Rotterdam vanwege de betaalbaarheid en de hippe uitstraling.

De vraag is hoe lang het duurt voordat de woningprijzen ook in Rotterdam de pan uit rijzen

De vraag is hoe lang het duurt voordat de woningprijzen ook in Rotterdam de pan uit rijzen. Doordat er steeds meer vraag is naar woningen, neemt het aanbod steeds verder af. Inmiddels staan er nog slechts 1.500 woningen te koop, terwijl er in de laatste kwartalen telkens meer dan 2.000 woningen werden verkocht.

Het resultaat is volgens Colliers sterk stijgende woningprijzen en een andere perceptie van Rotterdam in de regio. “Voorheen was de stad goedkoop om te wonen. Dat is nu echt anders en liggen de woningprijzen in Capelle aan den IJssel, Ridderkerk en Schiedam beduidend lager dan in Rotterdam.”

Door de stijgende prijzen kiezen kopers steeds vaker voor een andere woonplaats. Inmiddels verlaat bijna zes op de tien huizenverkopers de stad, terwijl dit twee jaar geleden nog de helft was. Opvallend is vooral de verandering in de keuze voor een nieuwe woonplaats. Rotterdammers gingen eerder vooral naar Capelle aan den IJssel, Ridderkerk en Barendrecht. Nu is Schiedam volgens de makelaar de place to be. In 2013 vertrok 2,3 procent naar Schiedam en dit percentage is gestegen tot 7 procent. Zeker in het laatste halfjaar heeft dit ertoe geleid dat ook hier de woningprijzen sterk stijgen. De verwachting van Colliers is dat naarmate de prijsverschillen hoger worden er meer huishoudens uit de stad trekken.

Ontwikkelaars ruiken kansen voor nieuwbouw in Rotterdam

De ontwikkelaars die nog niet toegeslagen hebben, ruiken kansen in Rotterdam voor nieuwbouw. In een jaar tijd is het aantal verstrekte bouwvergunningen bijna verdubbeld. In 2018 worden voor het eerst weer meer woningen bijgebouwd dan de jaarlijks verwachte huishoudensgroei die voorspeld wordt door het CBS. Zo’n jaar geleden zat de Rotterdamse woningbouw in een niemandsland.

Colliers waardeert het dat Rotterdam bouwen in de hoogte toestaat. “De woningen die in het centrum worden bijgebouwd, zijn een goed alternatief voor de bestaande woningen in het centrum. Hierdoor is er voldoende aanbod in het gewilde centrum. In andere grote steden wordt vooral naar een oplossing gezocht in stadsuitbreiding. Een nieuwe woning in het buitengebied is geen echt alternatief voor huizenzoekers die een voorkeur hebben voor het centrum. Daarom blijft een tekort aan woningen in het centrum bestaan. Met nog hogere prijzen als gevolg.”

 

Reageer op dit artikel