nieuws

‘Woningbouwer moet de regie nemen bij plaatsen nutsvoorzieningen’

woningbouw 1583

‘Woningbouwer moet de regie nemen bij plaatsen nutsvoorzieningen’
Nederland, Leiden, 01 november 2016, Wirwar van ondergrondse kabels en leidingen en buizen centrum Leiden / werkzaamhegen graafwerkzaamheden ondergrondse infrastructuur leidingennet buizennet / graven graafwerkzaamheden bouwwerkzaamheden aanleggen nieuwe buizen kabels kabel leidingen ondergrondse ondergronds netwerk netwerken telecom energie water afvalwater / aanleggen aanleg glasvezel koper waterleidingen afvalwaterbuizen riolering kabeltelevisie internetkabels kabel kabels puzzel leidingen ondergrondse nutsvoorzieningen nutsvoorziening vergunning aanvragen bij de gemeente. graafvergunning grondwerkzaamheden gasleidingen grondkabels Voorkomen graafschade Kadaster rioleringen De Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) Graafwerkzaamheden bodem kabellegger grondwerkzaamheden grondwerk grondkabels / uitvoering van de Verordening werkzaamheden kabels en leidingen / ondergrondse/ KPN Ziggo kabelbedrijven glasvezel Foto; Peter Hilz / HH

Bouwprojecten kunnen sneller opgeleverd worden wanneer de woningbouwer de regie krijgt over het aanlegproces van nutsvoorzieningen. Dat concluderen de samenwerkende partners Stedin, VolkerWessels, Baas en Evides Waterbedrijf na afronding van een pilot.

Het huidige proces om nieuwe woonwijken te bouwen is zeer complex door veelheid aan betrokken partijen: projectontwikkelaar, woningbouwer, water- en telecombedrijf en netbeheerder. Allemaal moeten zij met een strakke maar tegelijk flexibele agenda aan de slag, zowel in de voorbereiding als op de bouwplaats zelf. Dit leidt vaak tot problemen en vertraging bij het plaatsen van nutsvoorzieningen.

‘Nutspartijen spelen geen rol meer’

Stedin startte daarom een initiatief om een nieuwe werkwijze te verkennen waarbij de nutspartijen geen operationele rol meer vervullen in het bouwproces. Dit initiatief moet straks ook een oplossing bieden voor de grote werkdruk die ontstaat door de grote bouwopgave en door het gasloos maken van woningen.

“Als we wachten tot het op ons afkomt, dan zijn we zeker te laat”, verklaart COO Judith Koole van Stedin. “Daarom gaan we nu al kijken hoe we die toename van de werkdruk kunnen beperken. Slimmer samenwerken kan dan al oplossingen bieden.”

Pilot Maassluis succes

In Maassluis werd het initiatief als eerste getest. VolkerWessels bouwde daar in een dag woningen volgens het MorgenWonen-concept.  Op dezelfde dag werden door VolkerWessels ook direct voor de aansluitingen geplaatst. “Op die manier waren we nog sneller klaar”, zegt Erik ten Hove van VolkerWessels.

Volgens de partijen kan de pilot daardoor een succes genoemd worden. Roy Pals van Baas: “Door vroegtijdig bij elkaar aan te sluiten wordt de aanleg van nuts- en datavoorzieningen integraal onderdeel van de bouwplanning en kunnen deze voorzieningen ‘Just in Time’ worden geleverd.”

Nog twee pilots in de planning

In juni en september staan twee volgende pilots op de rol. Of deze werkwijze breed zal worden uitgerold is afhankelijk van de uitkomsten van deze pilots.


Problemen met nutsvoorzieningen

Bouwers en ontwikkelaars klagen al langer over de problemen met nutsvoorzieningen. Sommigen dringen aan op boetes voor nutsbedrijvenanderen vinden dat het aansluiting van gas, licht en elektra niet moet zijn voorbehouden aan slechts een beperkt aantal spelers. Sommige partijen hebben daarom actieplannen bedacht om vertragingen te voorkomen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigde onlangs aan een onderzoek te doen naar klachten over vertragingen bij het aansluiten van nutsvoorzieningen.

Reageer op dit artikel