nieuws

Voetafdruk dakramen een derde omlaag door gestructureerde inzameling

woningbouw Premium 457

Voetafdruk dakramen een derde omlaag door gestructureerde inzameling

In samenwerking met bouwmaterialenhandel BMN en afvalverwerker Suez neemt Velux oude dakramen aan het eind weer terug. Daarmee verwacht de leverancier de CO2 uitstoot over de hele cyclus van een dakraam terug te dringen met 28%.

De ingezamelde dakramen worden gedemonteerd in sociale werkplaatsen. Door de opbouw van de producten is dat volgens Ronald Bal van Velux niet erg ingewikkeld. De verschillende grondstoffen zoals hout, kunststof en glas zijn gemakkelijk te scheiden en opnieuw te gebruiken voor de fabricage van andere producten.

Noodzakelijke stap richting circulaire bouw

Oude dakramen vormen natuurlijk maar een klein deel van de 23 miljoen ton bouwafval die er jaarlijks ontstaat, maar volgens Velux is de stap toch betekenisvol en noodzakelijk om naar een circulaire bouw te komen. De Deense producent van dakramen is voor de inzameling  samenwerking aangegaan met bouwmaterialenhandel BMN (CRH) en afvalstoffenverwerker Suez.

Wanneer een aannemer nieuwe bouwmaterialen bij BMN haalt kan hij de oude dakramen van Velux inleveren in een speciale Afvalretourstraat. Op dit moment lopen daar proeven mee bij BMN-vestigingen in Zwolle en Drachten. De materialenhandel heeft de ambitie het concept daarna landelijk uit te rollen.

Bij grotere renovatieprojecten kunnen aannemers bij Velux een eigen container voor op de bouwlocatie aanvragen. Op deze manier worden in Asten en Etten-Leur al dakramen apart ingezameld. Suez heeft op die bouwplaatsen een logistieke taak en zorgt ook voor de afvoer van het afval.

Goedkoper dan regulier sloopafval maar niet gratis

De take-back service is niet gratis, maar is wel goedkoper dan wat aannemers betalen voor de afvoer van regulier bouw- en sloopafval. Hierdoor wordt het voor montagebedrijven aantrekkelijk om hier gebruik van te maken. “Duurzaam ondernemen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, besluit Bal. “We hebben de hulp van aannemers nodig om de hoeveelheid bouwafval tegen te gaan en deze take-back service te laten slagen. Daarom bieden we deze mogelijkheid aan zonder winstoogmerk.”

 

 

Reageer op dit artikel